2023-10-24 483 浏览
之前朋友极力推荐Y Dining 餐厅,我上网睇过,有好多人都赞间餐厅,真心想过嚟试试,今日终于可以同女朋友有时间过嚟试试。先讲地点,其实十分之方便,旺角地铁站A1出口转右行几秒钟就到大厦,餐厅就喺一楼。跟住讲下环境,餐厅门口有个位置放咗个套怀旧梳化同摆设,啱哂影相打卡,真系几有心思,要赞;入到餐厅,座位舒适,枱与枱之间嘅空间好足够,餐厅设计简约,唔花巧,唔似出面嘅餐厅咁...枱又细、路又窄!到讲下员工服务,我哋一到餐厅门口,员工就第一时间安排座位,递上餐牌同介绍餐牌,叫order时,我有D特别要求,员工都很有礼貌同耐性帮我去处理,其实我自己都有点唔好意思。到最重要一环,就系食物,食物摆碟唔错,先讲汤,个意大利杂菜汤,饮得出系自家制的,好足料,唔似得有D餐厅咁用罐头或工场大量制造;我哋小食有炸蚝同蟹肉忌廉薯饼,每样都有两件,口感唔错,仲有少少沙律菜跟埋添;主菜有蚬肉意大利面同盲曹鱼柳,先讲个意大利面,除咗有连壳嘅蚬肉外,原来个意大利面里面都有蚬肉,真系啖啖肉(蚬),另一个主菜,系盲曹鱼柳,唔系一般急冻鱼柳,我问咗餐厅员工,原来系买新鲜鱼嚟,厨师逐条鱼自己㓥,自己起鱼柳,哗!无谂到百多蚊
到最重要一环,就系食物,食物摆碟唔错,先讲汤,个意大利杂菜汤,饮得出系自家制的,好足料,唔似得有D餐厅咁用罐头或工场大量制造;我哋小食有炸蚝同蟹肉忌廉薯饼,每样都有两件,口感唔错,仲有少少沙律菜跟埋添;主菜有蚬肉意大利面同盲曹鱼柳,先讲个意大利面,除咗有连壳嘅蚬肉外,原来个意大利面里面都有蚬肉,真系啖啖肉(蚬),另一个主菜,系盲曹鱼柳,唔系一般急冻鱼柳,我问咗餐厅员工,原来系买新鲜鱼嚟,厨师逐条鱼自己㓥,自己起鱼柳,哗!无谂到百多蚊一个餐都做咁多功夫,喺鱼柳上面嘅泡泡,系用蕃茄清汤造,好靓、好味,食完仲有即磨咖啡,无得输,同区嚟讲...简直系推介之首选。
最重要嘅系餐厅无时间限制,因为本人最憎两类型嘅餐厅:1.𠮶D咩60分钟90分钟还枱!2.QR code 落单,0 service 但就要收加一服务费!见到尼两类型餐厅,即时掉头走!
我再睇埋佢哋A la carte menu同set dinner menu,原来Y Dining 嘅晚餐仲正,下次一定要试埋晚餐,试完晚餐再同大家分享。
意大利杂菜汤+蟹肉忌廉薯饼+香辣榄油意大利面
意大利菜汤+炸蚝+脆煎盲曹鱼柳