2024-05-07
为振兴本地消费,今晚成班老友左拣右拣,上埋打边炉关注组揾下香港有边间打边炉好食唔会中伏,见到滚得栈好多人推介,啲食物都几是是正正,就决定会一会佢。滚得栈位处食肆林立既棉登径,门面黑底红色大字非常抢眼,上一层到餐厅大堂,座位唔算多但系枱与枱之间相当阔落,唔会好迫,而且通风几好,食完应该唔会成身味。人齐开始点菜,火锅汤底拣左特浓花胶鸡汤,可以饮完鸡汤先慢慢打边炉,鸡汤唔算好浓,饮落唔会好咸同渴,花胶质素不错,仲有半只鸡食,绝对对得住个价位。打边炉梗系唔少得食牛,先来一碟招牌手切牛颈脊,牛味十足,口感软淋,份量都好足,七个人食都好够。然后一碟爽脆金钱𦟌,食落去好有口感,越食越有牛味,同样份量唔少。另外我哋仲点左韭菜饺,珊瑚蚌,三秒腐皮,炸鱼皮,竹笙等等,个韭菜饺尤其出色,算得上皮簿馅靓,值得一试,每样边炉料都好有质素,滚得栈仲有好多海鲜,牛内脏可供选择,不过朋友唔太好,所以无办法一试,相信质素都应该唔错。食饭当日系闲日,餐厅到8点几都系得3成满,真系感叹生意难做。最后一提系滚得栈店员相当有礼,服务周到,成餐饭都食得好舒服。