2017-03-04
今日同朋友系荃湾食完饭,系佢地头,梗系要叫佢带的食埋甜品先走啦😝佢带咗我去一间糖水铺,唔系连锁式经营,位置人流都唔算多,但生意好好,去到个阵几乎坐满😮临走嘅时候,多人到已经要开到出商场其他地方😨😂佢话佢住荃湾就会成日嚟呢间食,因为好多款甜品糖水拣,而且又平又足料。事实上,呢到真系好多款拣,有选择困难症嘅我真系有排睇😂不过睇完都系拣返我最想试嘅芋圆~芋圆系春季限定,但单系芋圆都劲多款,所以我最后拣咗个大杂烩---芋圆仙草盛!❤️ ($30)话明「盛」就梗系咩都有,有仙草、西米、芋圆、小丸子、红豆、黑珍珠,配自家手工制紫薯蓉/芋泥,仲可以拣热/冻。我就拣咗热嘅配紫薯蓉,其实算系暖暖地,因为仙草等配料本身有少少冻,中和之下就变咗暖暖地😋一开始以为咁多料又咁平会每样得好少,但点知原来好似张图咁足料lol单系芋圆都有差唔多十粒😂 食一碗真系够晒饱😂味道方面,首先紫薯蓉几重紫薯味,而唔系净系得甜味,呢个我like👍🏻芋圆有三款:地瓜、紫薯同芋头味,食落好烟韧,食得出系唔同味,唔似有啲店系加色素😖其他配料都不过不失,甜度适中,值得一赞嘅系红豆煲得好好,沙沙地又唔太"林",西米又煲得透。不过食晒成碗之
临走嘅时候,多人到已经要开到出商场其他地方😨😂
事实上,呢到真系好多款拣,有选择困难症嘅我真系有排睇😂
不过睇完都系拣返我最想试嘅芋圆~ 芋圆系春季限定,但单系芋圆都劲多款,所以我最后拣咗个大杂烩---芋圆仙草盛!❤️ ($30)
我就拣咗热嘅配紫薯蓉,其实算系暖暖地,因为仙草等配料本身有少少冻,中和之下就变咗暖暖地😋 一开始以为咁多料又咁平会每样得好少,但点知原来好似张图咁足料lol
单系芋圆都有差唔多十粒😂 食一碗真系够晒饱😂
不过食晒成碗之后真系超级无敌饱,因为好大碗lol(但好食😍 )
我唔钟意太甜,所以食到最后会觉得有啲甜,因为始终所有配料本身都有一定甜度。
另外朋友就叫咗个翡翠冰岛($46),雪糕可以拣抹茶/北海道3.6牛奶/mix味,因为我咩都未试过就拣咗个mix嘅😋 翡翠冰岛配料就有红豆、抹茶啫喱同埋白玉同抹茶丸子😍
我觉得抹茶味好味过牛奶,抹茶味好浓好香,又唔会好苦好涩👍🏻
朋友话之前问过老板原来系用日本山政小山圆嘅抹茶粉整嘅。
我试完之后就上瘾,减肥计划又要无限期推延😂
抹茶啫喱食落几得意,白玉同抹茶丸子好好食,我叫佢做高级版小丸子😂
比小丸子更烟韧更有咬口,之前食过一啲好"林",同呢个几大对比🤔
(我钟意食糯米野同烟韧野,所以系呢方面都几有要求😂🙈)
但因为系刨冰底同埋软雪糕,溶得有啲快,一嚟就要尽快食,唔系就好快溶晒。
我就觉得唔要刨冰底应该会好食啲,起码溶咗都唔会沟埋啲冰水😂
食完觉得朋友真系无介绍错,有时经过都会过嚟食个抹茶雪糕😋
呢个价钱食到咁足料真系好抵,支持有heart小店,加油🔥💪🏻