2016-10-02
为食猪买咗呢间社企餐厅嘅任食团购,本来对呢度嘅食物冇抱特别期望,结果令为食猪都几满意。任食选择唔算好多,但由沙律、小食、主菜、甜品等等都各有几款可以拣。先黎食啲沙律先。我哋分别叫咗烧鸡肉田园沙律同凯撒沙律。烧鸡肉沙律嘅烧鸡好香好惹味,黑醋汁略为浓味同甜,系一道比较重口味嘅沙律。只有菜,面包粒,芝士粉同烟肉干粒嘅凯撒沙律就相对清爽,为食猪一致认为如果将烧鸡肉加入凯撒沙律一定。是日餐汤系杂菌汤,杂菌用料十足,成个汤都充满浓郁菌味,为食猪话好啱钟意菇菌类嘅佢。怀住不安嘅心情都点咗鱼生同寿司试下。我哋每款都试过,结论系鱼生唔算新鲜,有啲腥,可以不试。亦试咗两款火焰醋饭卷,其中带子果款嘅带子几好味,但两款饭卷都太大旧而且个饭煮得太烂。烟三文鱼慕丝胡麻酱豆腐都几清新,唔太食到烟三文鱼慕丝味,豆腐好滑。麻酱冷面意想不到嘅唔错,比起出面放题嘅可能更好味,用料有心思,竟然有日式腐皮。呢个卡邦尼为食猪觉得值得推介,比起外面好多餐厅同cafe做得好,忌廉香浓而且有蛋黄香味,美中不足系配料俾得少。黑松露野菌意大利饭亦唔错,松露味尚算浓郁,亦有唔少野菌。鲜虾墨汁意大利饭就一般,虾系爽口嘅但墨汁意大利饭冇咩味道。
任食选择唔算好多,但由沙律、小食、主菜、甜品等等都各有几款可以拣。 先黎食啲沙律先。 我哋分别叫咗烧鸡肉田园沙律同凯撒沙律。烧鸡肉沙律嘅烧鸡好香好惹味,黑醋汁略为浓味同甜,系一道比较重口味嘅沙律。只有菜,面包粒,芝士粉同烟肉干粒嘅凯撒沙律就相对清爽,为食猪一致认为如果将烧鸡肉加入凯撒沙律一定。 是日餐汤系杂菌汤,杂菌用料十足,成个汤都充满浓郁菌味,为食猪话好啱钟意菇菌类嘅佢。 怀住不安嘅心情都点咗鱼生同 寿司试下。我哋每款都试过,结论系鱼生唔算新鲜,有啲腥,可以不试。亦试咗两款火焰醋饭卷,其中带子果款嘅带子几好味,但两款饭卷都太大旧而且个饭煮得太烂。 烟三文鱼慕丝胡麻酱豆腐都几清新,唔太食到烟三文鱼慕丝味,豆腐好滑。 麻酱冷面意想不到嘅唔错,比起出面 放题嘅可能更好味,用料有心思,竟然有日式腐皮。 呢个卡邦尼为食猪觉得值得推介,比起外面好多餐厅同cafe做得好,忌廉香浓而且有蛋黄香味,美中不足系配料俾得少。 黑松露野菌意大利饭亦唔错,松露味尚算浓郁,亦有唔少野菌。 鲜虾墨汁意大利饭就一般,虾系爽口嘅但墨汁意大利饭冇咩味道。 野菌白酒忌廉汁长通粉都唔错,白酒忌廉汁甜甜哋,好易入口,不过就唔多觉有野菌。 为食猪都试足咁多款 甜品,其中最有惊喜系朱古力蛋糕,朱古力好浓,好似食紧粒生朱古力咁。 绿茶红豆蛋糕嘅绿茶有回甘都令为食猪惊喜。
另外都有试肉类菜式,黑松露鸡翼系必试,搽咗蜜糖嘅鸡翼煎得香口,黑松露味偏淡。羊架,鸡扒同烧三文鱼都系一般水准,可以一试。细细块嘅澳洲烧肉眼就几有牛味,为食猪都encore咗一次。
总括嚟讲呢间餐厅嘅食物都几用心,值得支持,鱼生同寿司就可以skip。