2021-03-24
当你睇到我呢篇食评嘅时候,「Pom's Kitchen & Deli」好大机会已经结业🙈。当上星期我同朋友知道呢个消息后,大感愕然😟,于是即刻订枱帮衬多次。我之前喺度食过午餐,觉得质素相当之唔错,但睇餐牌就发现晚市消费较高。不过可能系最后一次,所以就无所谓啦😉。晚市套餐有十款选择,价钱由$198至$328不等。餐厅人气高企,晚上八点钟全场满座,好彩我哋上网订咗枱先有位。店员们超级忙,但全晚仍能保持礼貌,态度专业,抵赞👍。炭烧美国安格斯肉眼牛扒(10安士)($318),牛魔王嘅我一定唔会错过食牛扒嘅机会🥩。牛扒几大块,但较为薄身。我要咗七成熟,厨师将火候控制得好好,冇过熟或过生,牛扒肉嫩多汁,牛味亦算浓郁。同时,我仲好欣赏牛扒真系有份炭烧嘅香气🔥。垫喺牛扒底嘅新薯亦煎得好香口,个人认为薯仔比起薯条或薯蓉更适合作为配菜🥔。牛油白酒煎焗挪威比目鱼扒($308),🐟比目鱼扒比想像中大件厚身,虽然有骨,但啲骨大大条,好易起。比目鱼鱼肉超级嫩滑,鱼脂丰富,鱼皮就好香。酱汁亦系菜式嘅精华,本身以为只系得牛油白酒,点知原来仲用上茄蓉🍅,令味道更有层次。鱼扒嘅伴菜亦系采用新薯。话明系晚市套餐,当然唔止得
话明系晚市套餐,当然唔止得主菜,首先系法式蒜蓉包🥖,脆脆的,几惹味。
是日餐汤系蘑菇忌廉汤🍄,味道一般,因为略嫌口味偏淡。
精选 甜品系纽约芝士蛋糕🍰,虽然只系细细件,但都食得出好好味,芝士味浓,蛋糕质感软硬适中。因为好食,所以觉得有啲唔够喉。
饮品方面,我哋要咗🍋冻柠茶(+$3)同🍎苹果汁(+$6)。题外话,店员好细心会留意我哋几时食完主菜,再主动问我哋饮乜。
总括嚟讲,今餐晚餐系开心嘅😁,食物出品系几OK。虽然餐厅环境有少少嘈,但气氛热闹,令人放松。Pom’s系一间值得支持嘅西餐厅,佢亦好支持香港人💛,希望迟啲有缘再会👋!