2020-10-01
❀ Kaum @ Potato Head Hong Kong #西环 ❀❗️值得更多人欣赏 正宗chill爆印尼餐厅❗️——————————————————隶属于 @jiagroup 嘅印尼餐厅,本身系俾佢嘅环境图片所吸引,嚟到发现所有食物都好正宗,而且非常美味✨旗下有唔少高质嘅餐厅,最为人熟悉一定系一星级米芝莲法国餐厅 @louise.hkg ,另外佢哋嘅泰北餐厅 @chachawanhkg 都深受好评,但呢一间印尼菜就比较少人讨论。佢系一间主打印尼正宗菜嘅餐厅,但打破传统印尼餐厅比较扑素嘅装修,环境非常chill,既有梳化又有吧枱,非常适合三五知己食饭倾偈,系我近期大爱嘅餐厅之一💕。.Kaum系印尼话种族咁解,呢间餐厅主力呈现印尼各个地方唔同嘅特色菜👍🏻喺每碟菜后面都会写明来源地,务求令食客品尝到最正宗嘅印尼菜式。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Batagor Sambal Kacang - West Java $100炸虾鱼肉饺🥟听到都已经觉得特别。外皮好似炸春卷咁香脆,内里口感似虾滑,带点鱼嘅鲜甜。配上用咗腰果、椰子奶、香葱、芫荽等等制成嘅酱汁,绝对系惹味前菜之选😋!味道: 4.2/5 性价比:
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
炸虾鱼肉饺🥟听到都已经觉得特别。
外皮好似炸春卷咁香脆,内里口感似虾滑,带点鱼嘅鲜甜。
味道: 4.2/5 性价比: 3.5/5
☞ Rendang Daging Sapi - West Sumatra $110
香浓入味嘅巴东牛肉🐮大大嚿牛腩,配上来自West Sumatra嘅香料,加埋有浓郁嘅椰子香,同埋一啲紫薯干脆片。
牛腩口感呈一丝丝,味道就相对较咸,同印度咖喱有啲似,觉得送碗白饭会更佳。
味道: 4.2/5 性价比: 4/5
☞ Sate ayam madura - East Java $125
想品尝正宗印尼串烧就一定要嗌呢款沙嗲鸡肉串🍢。
烤香嘅鸡肉配上正宗印尼沙嗲,甜甜地再带有浓郁嘅花生香气,鸡肉仲要好滑,比想像中有惊喜🤩。
味道: 4.3/5 性价比: 3.7/5
☞ Mie Goreng ranah minang- West sumatra $135
人生中食过最美味嘅炒面❤️❤️❤️!
用咗咖喱酱去炒,加上牛肉、配上椰菜、香葱。
唔系好似中式炒面咁重镬气,而系有少少湿润,但每条面条都非常入味,系香浓到不得了,超级推荐👍🏻!
味道: 4.8/5 性价比: 4.6/5
☞ Dadar Gulung $88
椰子丝斑斓班㦸。
班㦸皮斑斓香气几重,内里系甜甜嘅椰子丝,味道不俗。
但呢个价钱得两细件,就觉得有啲太贵,可以唔使试。
味道: 4/5 性价比: 3.5/5
整体来讲,以印尼餐厅来讲呢间嘅定价系有少少高🙈不过质素同样好高,好难得喺香港揾到环境又好味道又正宗嘅印尼餐厅,值得大家一试👍🏻!