📍值得更多人知道嘅餐厅‼️· 每道菜都好高质😻 -- Orka🥂✨·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_中环#pigfoodiexhk_西餐=======================Orka位于中环云咸街,主打fusion菜同埋无肉餐单,照顾到素食客人嘅需要~餐牌选择多样,睇到眼花撩乱🤣🙈除咗a la carte之外,亦有set dinner供应,$298就可以有2-course👍我哋就order咗一个set dinner同单点咗一份beef wellington🤩------------------------------2 Course Dinner $298Sourdough Plate餐包系全麦酸种包,仲有啲谷物几有咬口😬•Starter ⭐️Tempah Super Salad (4.3/5)超多配料嘅salad!!有牛油果、红菜头、西兰花等等~天贝系好似豆干,口感几特别Main⭐️ Salmon Truffle Pumpkin Risotto Sustainable Wild Caught King Salmo
#pigfoodiexhk_中环
#pigfoodiexhk_西餐
=======================
2 Course Dinner $298

Sourdough Plate
餐包系全麦酸种包,仲有啲谷物几有咬口😬

Starter

⭐️Tempah Super Salad (4.3/5)

Main

Sustainable Wild Caught King Salmon and Black truffle pumpkin risotto, Organic dehydrated tomato (4.7/5)

三文鱼煎至外皮微脆,肉质非常软嫩!南瓜risotto creamy浓郁🤩‼️啖啖都系天然嘅南瓜甜味,加埋黑松露酱散发阵阵幽香,饭粒嘅软硬度亦刚刚好👍🏼😆!中意南瓜嘅朋友仔一定要试试🥰
Dessert (+$58)

⭐️Red velvet cake (4.5/5)
With fresh Raspberries & Pistachios

之前对red velvet蛋糕有阴影因为觉得好甜好腻😵‍💫但呢一个完全唔会!朱古力蛋糕湿润松软,配埋酸酸哋嘅忌廉

⭐️M6 Wagyu Beefy Wellington $480 (4.8/5)

呢个beef wellington真系无得输,好好味‼️🥹🥹和牛肉质非常软谂,肉味浓郁,而且无筋位👍🏼酥皮香脆唔油腻,配埋黑松露蘑菇蓉香气更浓郁!!!

⭐️Immuno sunshine $68 (4.4/5)

呢杯有菠萝、木瓜、芒果、姜黄、蜜糖、燕麦奶打成,饮落酸酸甜甜,好清新😻

⭐️By the Beach $98 (4.2/5)

呢杯系椰子冧酒,配云呢拿、热情果,几易入口,酒味唔会太呛😆
整体嚟讲食物质素高,味道出色😻💁🏻‍♀️我同朋友都系好中意!呢到环境都好舒服,店员热情殷勤,系值得更多人知道嘅餐厅‼️🥰
卖相:3.8/5
味道:4.6/5
性价比:3.5/5
推介度:4.5/5
店舖资料
名称:Orka Restaurant & Specialty Cafe
地址:中环云咸街36号地舖
前往方法:中环站D1