2022-04-01 290 浏览
今日陪屋企人嚟采颐花园睇楼,离开嘅时候见到呢间恩尝甜品,就顺便买啲甜品返屋企。呢度嘅芒果黑糯米肠粉卖相十分精致,而且上面仲淋有新鲜芒果汁。入面嘅芒果大大件,再伴以满满的黑糯米,当然唔少得椰汁大菜糕嘅外皮,真系好睇又好食。我就最钟意食豆腐花,所以拣咗日式软滑豆腐,仲加配咗红豆(+$7)同雪糕(+$9)。红豆份量相当多,仲有一大球雪糕。佢嘅日式豆腐比平时食嘅豆腐花更加软滑,除咗有豆腐嘅香味,仲带点奶香,配合半溶嘅云呢拿雪糕就更加滋味,而佢嘅红豆亦都煮得够腍够甜,成个配搭非常匹配。店员仲推介我哋试呢个柠檬汁冻疏乎厘,起初都觉得有啲其貌不扬。不过入口就甚有惊喜,柠檬汁味道带酸亦带甜,有啲似细个食柠檬味瑞士糖嘅味道,疏乎厘用蛋白打成,入面仲有一个个细小嘅气泡,口感非常绵滑,好味之余亦唔会觉得油腻。呢间恩尝甜品嘅味道都几出色,而且仲有好多唔同种类可供选择,希望有机会再嚟呢度试其他嘅款式。
日式软滑豆腐
红豆份量相当多,仲有一大球雪糕。
外卖自取