疫情关系晚市堂食只去到6点,加上2人限聚。天气冻冻地,最好就系打个边炉!适逢做冬,我同女朋友四出买靓料同屋企人打边炉。上网揾到九龙城呢间「李辉记牛栏」,出哂名嘅长龙名店,梗系要黎朝圣排队。其实为左唔洗排队我地都试过whatsapp预订,不过因为预订牛肉嘅人太多额已满,所以只可以现场排队。 星期六嘅中午,训饱饱嘅我地差唔多12点半先到九龙城街市嘅2楼。今日开嘅舖头唔多,但系大部分都明显地为左李辉记而来!唔知系咪撞左做冬,排队嘅人数竟然可以包围街市排左一个圈!既然我地都黎左,咁就加入排队嘅行列啦~ 等了又等,等到咁上下我就行上队头影低餐牌谂定买咩牛肉。可能时候唔早,一啲比较热门嘅牛部位例如挽手,牛抓边,肉眼边等等已经沽清。等到大约两点九,足足等左差唔多两个半钟,终于到我地买啦!「下一位要咩呀!」师傅仔问,为左唔阻住后边排队嘅人我地即刻答左谂定嘅答案。=========================牛颈脊 1号(越大号码雪花越多) 一斤 $200封门柳 $100黑柏叶 $50。见到师傅仔同隔离婶婶手起刀落,将磅好嘅一大旧牛肉切薄片,真系够哂薄呢,冇番咁上下刀功真系做唔到~放落盒果阵舖头都会

=========================
牛颈脊 1号(越大号码雪花越多) 一斤 $200
牛颈脊 1号

封门柳 $100
封门柳

黑柏叶 $50。
黑柏叶

见到师傅仔同隔离婶婶手起刀落,将磅好嘅一大旧牛肉切薄片,真系够哂薄呢,冇番咁上下刀功真系做唔到~放落盒果阵舖头都会细心地附上一旧冰包嘅盒底,防止系回家嘅路程牛肉因唔够冻而变色,影响卖相。

几个钟后终于番到去打边炉,牛肉依然保持鲜红色!牛颈脊够淋身,牛肉味就唔够封门柳咁突出,不过封门柳就比较有咬口,我个人就比较喜欢牛颈脊!黑柏叶够爽,最啱轻轻碌一碌五秒搞掂!今次嘅牛肉好满足,不枉我地等了又等等左两个半钟!下次真系要book定喇!

李辉记牛栏
📍九龙城衙前围道100号九龙城市政大厦2楼M14舖
180 分钟 (外卖自取)
牛颈脊 1号
封门柳