2018-08-20 450 浏览
星期日~游完水决定同阿妹去试下呢间上次揾唔到门口入既coffee shop。上次转左三个圈都揾唔到既门口原来系融入左铺头既落地窗装修,今次终于入到去啦🤣~由于时间尚早~所以唔使等位~店内以清新文青风装潢,望落简洁舒服~个场好细~但坐落唔算好逼~因为成间铺只有6张台提供12个位。食物方面,我拣左个Egg Benedict,个蛋煮得岩岩好~好靓,一切落去蛋浆爆晒出黎🤤好明显系厨师既功夫之作~配埋咸咸地既烟肉同烘到卜卜脆既包底~😍冇得输啊~伴碟仲有沙津菜同藜麦~出面比较少见~食落有口感得黎又健康👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻阿妹就拣左个慢煮鸡胸肉Bagel~个包唔会太硬或太En(难咬)鸡胸肉亦都好juice~再加埋蔬菜既配答~绝对系女士减肥美味之选😌重头戏黎啦~😆想当初系open rice就系俾佢既甜品相所吸引~但其实佢甜品既选择唔算太多~得三款,而且都系得一粒字,就系蛋、蕉同石。不过卖相都好精致。而小妹相信前两者既口感会比较丰富~因为佢地都包括左pancake同雪糕(石入面应该系蛋糕再加埋热情果酱)~所以我地最后拣左蛋黎试~就咁望落像真度真系好高啊~🤣成个甜品做到好details~pancake上面

Chicken  Breast  Bagel

重头戏黎啦~😆想当初系open rice就系俾佢既甜品相所吸引~但其实佢甜品既选择唔算太多~得三款,而且都系得一粒字,就系蛋、蕉同石。不过卖相都好精致。而小妹相信前两者既口感会比较丰富~因为佢地都包括左pancake同雪糕(石入面应该系蛋糕再加埋热情果酱)~所以我地最后拣左蛋黎试~就咁望落像真度真系好高啊~🤣成个甜品做到好details~pancake上面晒左d类似蛋卷脆既野增加口感~底部绿色个d系绿茶粉,再晒埋花瓣碎~白色泡泡底下系雪糕,再加上杂莓~食落酸酸甜甜不觉腻,蛋壳系白朱古力做既,中间蛋黄应该系热情果浆~夹埋一齐食可以中和白朱古力既甜度👍🏻
Egg

阿妹话呢个甜品令佢有哗一声既感觉😂估唔到系呢间咁细又咁唔起眼既小店可以食到呢种惊喜同水准。而且三款甜品价钱都系系50几到60几蚊~抵食到烂啊~

另外我地仲各自order左杯野饮~我系焦糖咖啡阿妹系Latte ~焦糖咖啡奶泡打到好厚~饮完一啖嘴上面系奶泡既情景唔在系电视专有啦~
焦糖咖啡

食完呢间野~令我寻日开心左成日😎而我阿妹亦话要试晒佢呢间野既所有菜色~所以总括黎讲我地一定会再Encore ar 👍🏻😆

另外一提既系成间铺其实得两个人打理~一个系厨师,另一个系楼面,所以如果等位既饭友其实同佢楼面既同事讲左后可以选择系外面等或留电话,咁差唔多到你既时候店员就会通知你去攞位。而上餐时间如满座既时候亦较慢~但食物水准绝对值得你耐心等待~重要既系佢地系冇时限既~亦唔会赶人走(但相对地等位时间亦会拉长),所以好岩约2,3个朋友食野吹水😎

Egg
焦糖咖啡