终于!😍系1号终于book到传说中超难book既寿喜烧餐厅,佢平时电话根本打唔通,想食既基本上要1号中午打电话去book先得😅。听讲佢附近有三间分店,朋友话卑利街果间d师傅手势更好,有兴趣都可以试下book。入到去餐厅度,座位很少,基本上每台客人都有一名专业既师傅系隔离全程煮比你食,仲会解释食材同因个人口味帮食客调味,建议每位系师傅煮完之后即刻食,唔好挂住影相而影响食物质素。呢度Dinner基本上只有一个set,有前菜,蒸物,野菜,寿喜烧,御饭,甜品。另外如果想食牛舌需要提早预约。首先系前菜,佢荧光鱿鱼味道好特别,笋都好清脆,不过如果份量可以再多少少就好了。跟住蒸物,茶碗蒸,蟹肉好清甜,混埋D蛋同海苔捞埋食十分出色。然后野菜,有京葱,洋葱,蒟蒻面,大白菜等。师傅会逐样逐样煮再递上,跟住再连埋D肉一齐煮,D蔬菜吸收晒肉既精华更加好食。再来寿喜烧,佢用既系A4近江和牛😋,师傅一开始会加d白糖烧香佢先,然后再将牛肉煮到充满焦香,跟住我哋再点少少日本蛋🥚捞埋来食,食落去油脂味,牛肉味,焦香味,令人回味无穷。至于御饭,佢将碎牛肉炒熟再加蛋捞埋炒熟,然后放系日本饭上,最后加少少葱花点缀,呢个配搭好

至于御饭,佢将碎牛肉炒熟再加蛋捞埋炒熟,然后放系日本饭上,最后加少少葱花点缀,呢个配搭好好食。开头我担心呢餐会唔饱,但食完呢个之后就基本上唔洗担心会唔饱。
最后就以甜品结尾点缀,都无咩可挑剔,成餐饭过程流程好顺畅,服务都好好。

最后埋单$1936/2ppl(连埋加一)
地点:すき焼 森 (歌赋街) (中环)
中环歌赋街29-31号地库

Sukiyaki/ Shabushabu Set $730/ppl
牛舌一份4片 $100
Fukuji清酒(200ml)$200