2015-05-21
苏浙汇虽然贵为米芝莲一星食肆,价钱亦只属中价,但周末午市客人竟唔算多,可能位置太偏僻吧。 呢碟佢叫黑叉烧嘅菜,其实类似黑豉油煮红烧肉,入口甘香无肥腻感觉,份量唔多但以肥猪肉嚟讲份量刚刚好。 面筋时蔬,咪以为素菜就好健康,𠮶几旧面筋简直系罪恶之源,索晒所有汁,冇切到碎晒大大旧原旧食,所有索咗嘅汁锁晒喺旧面筋入面,食落有面筋口感又有油香,正!不过可能仲肥过猪腩肉!哈! 苏浙汤包,唔知系咪特登唔叫小笼包,因为而家啲小笼包好似斗皮薄,呢度汤包嘅皮就偏厚。不过印象中呢啲先至系以前食小笼包嘅风味,皮厚厚哋先有面粉味,先似食紧包嘛... 炸春卷就普通,略嫌过火。 甜品方面,汤圆正常水准,汤入面有桂花但饮落无桂花味,只系煮完汤圆嘅水一碗。绿豆糕味道冇乜惊喜,口感就不俗,冇散开亦唔黏口。 总括嚟讲,呢度比起坊间卖类似食品又级数近似嘅连锁餐厅一啲都唔输蚀,不妨行多几步一试。