2021-07-04
星期六同妈妈去咗骆驼漆行街街,我哋顺便喺𠮶度揾嘢食。呢度出名多餐厅,但又冇乜边间好想再食😟,行到去四楼见到好似有间新餐厅㖞,名叫「二撇鸡」,门口幢咗个牌好似好抵食咁👍。如果唔睇餐厅名,斋睇装修,会以为呢度系少女Cafe😚。首先大门有一大块绿色人做草皮墙,而内里油上粉蓝色调,行海洋风🏝,俾人一种舒服嘅感觉。另外,隔版用上韩国男团嘅头像,好鬼搞笑。以工厦来讲,环境算好好,冷气又够冻。彩蛋部份:原来我头顶盏灯系雀仔形状🦜。餐厅嘅食物选择唔多,老板分享话因为想专注做好几样,我好认同呀🙆♀️,贵精不贵多嘛。菜式主打汤面同饭类,另外仲提供各式小食同唔同口味嘅鸡。全部食物定价都好平,主食最贵都只系$58,小食更加系$1X就有交易,加多几蚊仲有埋茶添。咁嘅价钱今时今日可以去边度揾呢?胡椒猪肚鸡米线($52),有几款鸡都想试,但讲惹味一定系胡椒猪肚,而呢度嘅出品更无令人失望。汤好饮嘅先决条件系够热,呢碗符合标准✅。钟意饮胡椒汤系贪佢浸辛辣味,可以醒醒胃、刺激喉咙,呢度将辣味处理得恰到好处,易于入口,又好暖身🔥,如果冬天饮就啱哂。汤底够清唔油腻,走味精,仲落咗好多料一齐煲,例如腐竹、沙参、玉竹同杞子等。𩠌
失传已久的猪扒($26),🐷炸猪扒其实都OK,只系其他菜式太过出色,就令佢显得较为普通。猪扒几大块,能够切开五件,炸衣薄,但猪扒肉身亦都唔厚,所以唔称得上好有咬口,不过食得出无落松肉粉。
总括嚟讲,我真心觉得二撇鸡嘅食物冇得顶😋💯,好耐未试过喺街食到咁满意嘅一餐,就连我阿妈都咁讲。小店用心经营,服务态度好,上菜速度合理。题外话,我前排生日食咗唔少高级餐厅,但感觉都不一定比呢度好,当然食物种类有所不同。其实平民美食都可以好出色㗎,我已经向喺观塘返工嘅朋友们高度推介呢间餐厅🌟!