2020-03-01
值得encore的蚝bar~~~餐厅名称:Glow - Oyster Bar & Grill (中环)餐厅地址:中环和安里9号地下B号舖~~~蚝 系我同大旧嘅第二生命😌我谂 如果呢个地球冇咗蚝 我地可能不能继续好好生存 爱蚝如命嘅我地成日都周围揾边度有食蚝嘅好餐厅 而中环嘅呢间蚝bar 上次我同家姐食完之后觉得好好食 一直都未带大旧黎食 而咁啱上星期大旧因为工作嘅事情唔开心 所以我就带左佢黎食蚝 等佢开心一下😊~~~话明黎食蚝 坐低之后第一件事梗系要叫蚝啦 佢哋一共有五种生蚝 比起上次我同家姐嚟食嘅时候嘅三种生蚝 多左两种 5种生蚝包括有 American pearl ,Pacific gem,shimonoseki krystale 同magnifica 呢5种生蚝嘅味道按顺序由淡到浓 越后金属味就越重 中意重金属味嘅我 最爱就系magnifica 个种吞落去之后嘅重金属后劲非常强劲钟意食浓味同埋金属味重嘅朋友一定会钟意 而大旧就钟意比较轻微金属味但系蚝味又重少少嘅日本蚝 - shimonoseki 由于食蚝呢啲嘢 真系个个口味唔同 所以建议第一次食嘅时候 每一款都叫一只试下 第湾r
餐厅地址:中环和安里9号地下B号舖
~~~
话明黎食蚝 坐低之后第一件事梗系要叫蚝啦 佢哋一共有五种生蚝 比起上次我同家姐嚟食嘅时候嘅三种生蚝 多左两种 5种生蚝包括有 American pearl ,Pacific gem,shimonoseki krystale 同magnifica 呢5种生蚝嘅味道按顺序由淡到浓 越后金属味就越重 中意重金属味嘅我 最爱就系magnifica 个种吞落去之后嘅重金属后劲非常强劲钟意食浓味同埋金属味重嘅朋友一定会钟意 而大旧就钟意比较轻微金属味但系蚝味又重少少嘅日本蚝 - shimonoseki 由于食蚝呢啲嘢 真系个个口味唔同 所以建议第一次食嘅时候 每一款都叫一只试下 第湾round先叫你自己钟意嘅蚝 😆
~~~
食蚝嘅同时 我地仲叫左kirin ichiban 甘甜嘅啤酒🍺虽然无红白酒配蚝咁夹 但系我地就系中意个种大大杯嘅豪气感 饮得非常爽快😆
~~~
食完蚝之后 我哋就叫咗一些前菜和主食 分别有avocado shrimp tartar, grilled seabass fillet 同pappardelle with scallop~😜
~~~
avocado shrimp tartar :好适合配酒 系倾计饮酒谈心嘅好选择 avocado中有少许洋葱粒 颇具口感😋
~~~
grilled seabass fillet :鱼柳煎炸得够香 只用少少盐巴调味 鲜味挺出 cherry tomato 非常香甜多汁 Roasted potato份量亦给得颇多 整体不错
~~~
pappardelle with scallop:调味非常出色 刚刚好的酱汁份量 刚刚好的酱汁味道 刚刚好硬度的意粉 和刚刚好软腍度的带子 所有野都刚刚好 所以非常美味😊
推荐度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
(10🔥为最高)