2014-04-05 5112 浏览
从来都不喜欢假人跟其他人迫难得一日天气咁好又系平日只系想揾一个宁静既环境享受一下美食同咁好既天气虽然都只不过系尖沙咀但踏入餐厅感觉好似回到古代内里既布置富有浓厚既中国色彩今次试既就系香港少有既点心自助餐,位于1881 既隆涛院每一张枱上面都有一个鸟笼摆设~好特别呢~《皮蛋虾筒》一睇见个名咁特别,真系一定要试!!外面用芝麻包住,里面有大大只虾再加皮旦,食落去感觉好特别!应该唔会周围都食到!!只系略嫌芝麻味唔够香,同带有点"油炸"味!《三文鱼春卷》其实一向都唔太钟意食酒楼既春卷,总觉得有种好油既感觉但由于今次佢系饀料系三文鱼,决定一试,结果都几意外,虽然系炸物,但冇个种"油"味,而且,食物都系热的,好脆好有口感~只系觉得三文鱼既分量唔够,食落去其实好难食到有三文鱼味《叉烧酥》每次去饮茶都系必食既,饀料够多,皮薄但唔够脆! 《粉红香槟虾饺》大力推介~~虾饺系饮茶必备既点心,如何系基本既食物上突围而出,深信厨师们都要下一番工夫~依个香槟虾饺都算是可以杀出重围的表表者!上菜既时候,粉红色既虾饺予人一种很美很特别很不舍得吃的感觉第一次望住佢,有一刻目瞪口呆!皮薄带有香槟味道,但又不会遮盖内里的虾味
从来都不喜欢假人跟其他人迫

但踏入餐厅
感觉好似回到古代
内里既布置富有浓厚既中国色彩

今次试既就系香港少有既点心自助餐,位于1881 既隆涛院
每一张枱上面都有一个鸟笼摆设~好特别呢~
《皮蛋虾筒》
一睇见个名咁特别,真系一定要试!!
外面用芝麻包住,里面有大大只虾再加皮旦,食落去感觉好特别!
应该唔会周围都食到!!
只系略嫌芝麻味唔够香,同带有点"油炸"味!
《三文鱼春卷》
其实一向都唔太钟意食酒楼既春卷,总觉得有种好油既感觉
但由于今次佢系饀料系三文鱼,决定一试,结果都几意外,
只系觉得三文鱼既分量唔够,食落去其实好难食到有三文鱼味

《叉烧酥》
每次去饮茶都系必食既,饀料够多,皮薄但唔够脆!
《粉红香槟虾饺》

大力推介~~
依个香槟虾饺都算是可以杀出重围的表表者!
上菜既时候,粉红色既虾饺予人一种很美很特别很不舍得吃的感觉
第一次望住佢,有一刻目瞪口呆!
皮薄带有香槟味道,但又不会遮盖内里的虾味!真的!! 忍不住再三ENCORE!
《鸡扎》
依到既鸡扎同出面既大致相同,唯一唔同既就系要鲍鱼片取代唔系人人都钟意食既猪肚!!
鸡肉幼嫩!藉得一试~

题外话/补充资料: 总括而言, 服务同装横都唔错!特别系装横好明显花了一番心思~ 虽然选择唔多,食味都未必每一味都咁出色, 但特别一赞厨师既心思! 看似平凡,每一道点心都可能只系基本酒楼应有既菜式~ 但厨师既心思真的能透过食物表达出黎~ 可能只系小小既改变,就有喜出望外既结果!!
2014-04-04
  • 粉红香槟虾饺