2019-04-06
见openrice上啲相几靓, 就谂住晚饭两个人去试下。我一个人先到, 同个一早已经黑口黑面嘅侍应话两位, 佢答要人齐先入座。 我望下餐厅四周, 一半座位都系吉嘅, 亦都冇预约牌放喺枱上面。 我打畀朋友问佢几时到, 佢话十分钟内, 我问侍应十分钟内可唔可以坐住等, 佢冇睬我。 我谂住企到我朋友嚟就走, 隔多咗五分钟个待应先示意我坐低。 随后再将啲餐具餐牌嘭嘭声逐样逐样掟上枱, 唔知边个得罪咗佢。到点餐时, 我个韩国朋友谂住用韩文点菜, 点知佢答 “广东话。" 冇礼貌或冇尝试有礼貌地要求用广东话点餐。我朋友最终用广东话“呢个”“呢个”“呢个”完成点餐。之后主餐 上枱嘅时候我问佢三小碟其中可唔可以加D泡菜, 佢又黎冇尾音式答"每碟五蚊。" 想快啲食完快啲走。食物普通, 韩国朋友话唔系正统韩国料理。 其实香港化唔正统都唔系问题,只系食餐饭咁受气何必呢。到去收银处埋单, 佢又唔攞张单出嚟,净系口噏噏话几多钱。 佢以为自己做紧茶餐厅多啲啰。 到最后见我哋有疑惑、先攞返张单出嚟。其实成餐饭我只见到两个楼面serve 十几廿张枱包收银, 应该系唔够人做得辛苦, 所以对客人态度极差 。香港韩国餐厅多的
其实成餐饭我只见到两个楼面serve 十几廿张枱包收银, 应该系唔够人做得辛苦, 所以对客人态度极差 。香港韩国餐厅多的是, 又唔系特别好食, 呢间唔驶钱都唔会再去。