1K
2017-08-17 150 浏览
今晚同朋友一起去吃一间系内地有好多分店嘅火锅店,主要系四川嘅正宗麻辣火锅,未入店内已经嗅到个汤底嘅味道,座下望望点菜纸,就好似张秘笈一样,打开内页就系选择食物嘅时间了,虽然我爱刺激,但之前试过太辣系吃唔到所以就要红白鸳鸯锅汤底$128,咁就够晒稳陈!另点了个招牌菜花千骨$98,留意点菜纸下有个时间系放汤时间,之后就点了啲火锅必吃食物,手打四宝丸$108,手切美国雪花肥牛(大)$198,炸鱼皮$48,同较特别嘅蜀味腊肠$48个锅超大个,把手位两边系个龙头,好有气势!当然个汤底一望就知系用料十足!个啲红辣椒超多,望到就已经开始流汗,但喜欢吃辣嘅朋友就好感动了!佢话个味道够晒浓郁!我就选了白汤个边!味道一样鲜味而唔辣,咁先可以照顾不同嘅人!同时出现嘅花千骨,浸透在调味内,二话不说立时将佢放进红汤内,建议时间10分钟,本身已调控好嘅味道更加出色,肉质软熟嫩滑,入口已经感觉到个肉香,香中带少少辣,味道真系好好味!绝对够味!而个蜀味腊肠就好特别,一条条,十足一堆百力支放在碟上,浸泡了热荡,入口肉质软熟肥美,略带少少辣,又另一种风味!咁必吃的手打四宝丸,确实粒粒都十分弹牙爽口,其中墨鱼丸够晒烟韧弹牙

个锅超大个,把手位两边系个龙头,好有气势!

咁必吃的手打四宝丸,确实粒粒都十分弹牙爽口,其中墨鱼丸够晒烟韧弹牙!

另外炸鱼皮亦十分香脆,加埋个红汤,十分味道惹味!

打边炉唔可以缺少嘅手切雪花肥牛,每块都见到肥美嘅脂肪纹夹杂住牛肉,放汤一会儿,即可入口,味道鲜味之余重好嫩滑!

就算唔系好食得辣嘅我,食道满头大汗都觉得值得一试!下次要试过全辣嘅锅挑战一下自己!