2021-01-27
难得一天早放工,和三两朋友相聚,啡友朋友推荐左一间精品咖啡店,话出名左至少十年,咁就即管一试。地方唔算大,但冲咖啡仪器好齐,身为门外汉既我当然唔知咩黎,但都俾人一个几Pro既感觉。三个人嗌三杯单品试下,黎自Brazil、Colombia同Kenya,用一块厚木板装著一个小壸同可以续斟既玻璃杯,仲送埋张咖啡卡片,真的觉得好用心,卡片上会写埋产地、点制咖啡豆同饮落应该系有咩味,佢既甜、苦、酸、香味道的分布等。我为左学下点饮咖啡,除了饮自己果杯,都叫朋友share 少少俾我试下不同味,我饮果杯肯亚主力饮到有黑加仑子味同提子味,我真系饮得出。朋友叫巴西果杯有好重芝麻味。我问朋友点解可以制到杯杯确保有呢只味,朋友就话呢个就好巧冲调师傅的功力,真系殊不简单!饮精品最紧要闲情,店职员因为知道我新手,不嫌其烦咁介绍左可以点理解一杯单品咖啡,佢对咖啡的品种、制法和味道都耳熟能详,真的非常专业和敬业乐业,十分欣赏。同朋友吹水畅谈近况小不免,坐左差唔多2粒钟都冇赶过客,相当具品质的一间小店,其实每间舖头细节再做好一点点,可能已经令客人留下好深刻的印象,其实做人同制咖啡一样,都系要用心令事情变得精致。这是我对
同朋友吹水畅谈近况小不免,坐左差唔多2粒钟都冇赶过客,相当具品质的一间小店,其实每间舖头细节再做好一点点,可能已经令客人留下好深刻的印象,其实做人同制咖啡一样,都系要用心令事情变得精致。这是我对此店的领悟,希望下次再帮衬。