2019-07-20 1705 浏览
四川菜馆或者面馆普遍都系重味道,食风味,唔太讲究环境,同行者一齐享受住「热辣辣」嘅食物,做个不怕辣嘅真汉子,一齐流汗,食完仲会带住川辣味道系身咁走,有部分女仔的确唔系太想,尤其系男仔面前。一入到去真系好惊喜,无谂过名字普通嘅「一碗小面」入面竟然系咁有情调,有绿色植物布置,仲有唔同嘅酒装饰,唔讲仲以为自己入左去间网红打卡cafe,店面嘅灯却似中国灯笼,好似提醒翻我系食中菜。墙身系色彩缤纷嘅画,好有四川特色,配合翻餐厅主题,例如竹同熊猫,好可爱,女仔一定钟意。灯光微黄,真系几浪漫🥰先黎一个凉菜,凉拌腐竹。红萝卜丝、青瓜丝、腐竹丝,夹埋一齐好爽口,腐竹口感偏实净,唔系软滑果种,虽然同想像中有d出入,但味道都唔错,微辣之中带酸,作为前菜好开胃,非常适合。之后到小皮蛋,中间系尖椒,带有好少嘅辣味,一匙羹放上几口尖椒,再将小皮蛋点带有甜味嘅醋,一啖放入口再慢慢咀嚼,口感同味道都好丰富皮蛋唔会太厚皮,中间又唔会太硬太干,好味主角终于到,系酸菜鱼面,可以选上海幼面/薯粉/米线,今次我地要前者,先饮啖汤,酸得黎唔会呛喉,上面亦无厚厚嘅油,几清新可以饮得落鱼片够厚,肉质嫩滑,亦唔会有太多细骨,食得几舒服,

凉拌腐竹

皮蛋唔会太厚皮,中间又唔会太硬太干,好味
小皮蛋

酸菜鱼上海幼面bb辣

鱼片够厚,肉质嫩滑,亦唔会有太多细骨,食得几舒服,酸菜唔会有死咸嘅感觉,酸得黎容易入口。

之后到酸辣鸡米线,味道好特别,唔系靠几mm辣油整嘅辣,亦唔惊咬到辣椒,鸡肉系2mm左右嘅鸡丝,虽然系瘦但唔会鞋,每样食物都酸,但每种酸都无重复,我好开心,酸野真系好正

最后,餐纸上有fb ig,只要俾店员睇到你follow左,仲有冰粉送! 冰粉系食完辣野后清下口系好适合,间间都有d唔同,呢度嘅冰粉质感有d似jelly,唔系淋到一碰就烂果种,好有口感,仲有d桂花味,清香又少少甜,出乎意料咁好食,为晚餐画上完美句号。

冰粉

题外话,水系柠檬水,好解渴。店员亦好殷勤地会适时帮你加水。食物份量唔细,足够食饱饱。加上环境坐得舒服,空间算阔,仲几岩女仔打卡,拍拖更加无问题,可以食住酸辣又凉住冷气舒舒服服,真系好享受

good job 带我揾到好野食🎀🎀

酸菜鱼上海幼面bb辣