2017-04-03
今年清明时节并没雨纷纷,仲好好阳光,去完钻石山拜山,就行落富山邨食野。 旧邨式设计的富山邨,有旧式士多,文具铺,茶楼,最唔少得系呢间旧式茶餐厅,由门面装修,餐牌以至食物,都系 "真.旧式",一般扮怀旧嘅餐厅绝难媲美。 讲返食物,老实讲,都系一般茶记应有嘅,我都系是但叫个茶餐:叉烧公仔面,跟双蛋,方包,冻鸯少甜。 叉烧肥瘦适中,但颜色太鲜了,可能较多色素,面ok,冇太淋,太阳双蛋都ok (出边食过唔少个蛋黄是熟透的, 好冇feel) D老人家讲笑话 识食一定系先笃穿个黄啜,我都觉得真系正D 惊喜系件包好够牛油,正呀喂! (唔记得影相)冻鸯嘅茶啡比例适中,茶同啡本身都冇怪味(真系唔系必然㗎) 难得佢有旧式西饼卖,一定要整返件!"唔该,我要件...圆形有占(果酱) 喺面果件" (由细到大都唔知呢件野学名叫咩)椰丝味好香,唔会太甜,唯蛋糕唔够软属,不过都未至于哽颈,食佢嘅风味都加晒分,老西饼万岁!
去完钻石山拜山,就行落富山邨食野。
旧邨式设计的富山邨,有旧式士多,
惊喜系件包好够牛油,正呀喂! (唔记得影相)
冻鸯嘅茶啡比例适中,茶同啡本身都冇怪味(真系唔系必然㗎)