2020-07-15
传统中式酒楼来来去去都是那些连锁分店, 今天去了深水埗黄金商场𠮶边买嘢, 屋企人提议新迁到青山道近嘉顿的《金豪酒家》吃中菜。 餐厅小菜远近驰名, 非常有水准, 差不多晚晚都爆场 walk in 就要等位~酒楼分咗两个舖面, 内笼来说唔算好大。 我哋六点几就坐低, 人未算太多, 店员也好好招呼。前菜嘅咋花生都几脆㖞!👍避风塘濑尿虾肉$238这个是真心推介, 制作需时而且每天限量 ,最好之前预订。唔系普通嘅 避风塘炒濑尿虾, 而系经拆肉先再炒, 目测也有十多件濑尿虾! 虾肉唔系迷你仲要系中等size, 肉质鲜甜,略经泡油, 香口惹味,配支冰冻啤酒够晒爽! 濑尿虾系好难剥壳, 要有啲经验同好小心, 因外壳系有好多刺, 这款菜式实在太啱唔识剥壳或者好怕剥壳嘅朋友~见佢都有啲辣椒 系一堆炸蒜里面, 所以都带微微嘅辣,超正!驰名鸡煲翅(4両)$228很久没有吃翅, 坊间嘅鱼翅都有好多代替品因为讲求保育, 在这里重点嘅系佢嘅鸡汤! 每日用新鲜鸡肴制而成, 热辣辣滚起先放上枱, 一定一定要趁热。 汤底浓郁稠身, 有黏著嘴唇嘅感觉, 每一啖都感受到鸡嘅精华, 鲜味涌进口腔, 好味到震! 汤料嘅鸡也非常鲜
前菜嘅咋花生都几脆㖞!👍
避风塘濑尿虾肉$238
这个是真心推介, 制作需时而且每天限量 ,最好之前预订。
见佢都有啲辣椒 系一堆炸蒜里面, 所以都带微微嘅辣,超正!
驰名鸡煲翅(4両)$228
很久没有吃翅, 坊间嘅鱼翅都有好多代替品因为讲求保育, 在这里重点嘅系佢嘅鸡汤! 每日用新鲜鸡肴制而成, 热辣辣滚起先放上枱, 一定一定要趁热。 汤底浓郁稠身, 有黏著嘴唇嘅感觉, 每一啖都感受到鸡嘅精华, 鲜味涌进口腔, 好味到震! 汤料嘅鸡也非常鲜嫩, 翅的份量也很足!
这个份量有四至五碗, 除开每人来一碗顶吓瘾都唔贵㖞~ 普通酒楼饮个炖汤都唔得啦~
姜葱鱼云煲
比较喜欢吃煲仔嘅菜,因为自己屋企做唔到呢种效果同风味。
高温下姜葱带出略炸过嘅鱼云鲜味, 鱼云斩得大件肉质嫩滑。煲仔菜做得干身, 没有大量嘅汁酱和油腻感, 回味指数非常高!!
啫啫通菜煲
堂做的啫啫通菜煲, 热力迫人嘅瓦煲 发出吱吱嘅声响特别吸引食欲大增! 通菜够嫩味道又唔会过咸, 还加入大大只嘅虾干爆香, 够晒惹味。
又试了《招牌烧乳鸽》$48, 虽然比较细只, 不过肉质嫩滑多汁而且皮够脆,有水准! 推断佢嘅炸子鸡会做得唔错~ 下次要试佢其他嘅菜式!
另外要赞一吓大厨, 各款菜式虽然惹味, 食完一啲都唔口渴, !