1K
2008-09-23 71 浏览
懒左一排嘅师傅, 终于的起心肝, 开始写下野喇! 睇番d相, 哗, 原来成个几礼拜冇写过食评, 而最旧嘅食评竟然系喺中秋节!一年一度中秋节, 好应该人月两团圆, 所以亦间接比师傅揾个籍口出黎食餐饭啦; 两口子一致决定食上海野, 顺便当做节, 而地点就拣左呢间! 行到埋去都几多人, 可幸系唔需要等好耐就有位喇! 一坐底劲肚饿嘅师傅即刻睇下有咩好食先, 商量后一致决定柯打一客小笼包, 云白肉, 熏蛋两只同埋咕噜肉! 等左一阵就有得食, 上菜速度都几快, 差唔多同一时间四款食物同时登场! 首当其冲就梗系试下个小笼包啦, 小笼包一客有八只, 大细适中, 一啖放入口发觉肉汁非常丰富, 而且皮够薄饀又靓, 大啖大啖食真系非常好味, 加上师傅从来未试过一餐食四只小笼包, 所以感觉好正呀; 云白肉其实系薄切猪颈肉, 薄薄嘅猪颈肉加上软腍腍, 但腍中带爽, 再点秘制嘅汁, 真系好好味; 熏蛋两只就开边上, 味道冇咩特别唔算吸引, 皆因觉得佢㶶左多过似熏, 但蛋黄依然好软熟, 可以啦; 咕噜肉味道酸酸甜甜, 非常醒胃, 一d都冇过火, 不过炸粉偏厚, 加上入口都几硬, 呢度扣少少分啦!总括黎讲食物质素颇

总括黎讲食物质素颇好, 环境都几舒服, 服务都唔差啦, 价钱一般啦, 冇话特别抵食, 不过有咁嘅质素都算掂; 唔怪之得呢间食店经常性都大排长龙啦, 原来呢间都系好野黎架; 如果唔系做节师傅又未必有心情黎呢度排队等食, 笑脸值得一比, 一定有下次!
小笼包
熏蛋