2019-11-13
今日同男朋友一齐黎左屯门, 去到夜晚既时候, 可能因为唔系市中心区域, 附近好多食肆都已经关左门, 行行下见到呢间餐厅仍然开门之余, 仲几旺场, 所以拣左呢间餐厅食晚餐。餐厅入面无华丽的装修, 佢系一种好旧式的港式茶楼的感觉, 墙身贴左好多菜式名, 座位都系大圆枱同少少方枱, 好简单朴实。一入去坐低, 待应就会问你饮咩茶, 帮你铺枱布同埋放低餐具, 然后客人就自己洗餐具。睇睇餐牌, 发现原来呢度茶芥都几贵, 每人$10茶钱 (假日+$2), 白饭都一样系 $10一碗 (假日+$2), 不过就唔洗加一服务费。我地点左2个煲, 1碗白饭, 最后埋单$176, 唔算特别便宜。鱼香茄子煲 ($70)海鲜杂菜煲 ($70)上菜速度适中, 唔算等左好耐就有得食。两个煲的味道都唔错, 先讲鱼香茄子煲。我觉得茄子好入味, 而且每一块茄子🍆都煮到好淋, 系我中意的口感, 送饭一流。不过鱼香味稍逊, 同埋完全无辣味会令到个煲唔够惹味。而海鲜杂菜煲方面, 见到厨房加左鱿鱼🦑, 虾米🦐, 生菜🥬, 芥兰, 西兰花🥦同埋粉丝。个汤汁好清, 饮落去虾米的味道好出, 但就抢左其他海鲜的味道。整括黎讲, 个煲唔系唔好
鱼香茄子煲 ($70)
海鲜杂菜煲 ($70)
上菜速度适中, 唔算等左好耐就有得食。两个煲的味道都唔错, 先讲鱼香茄子煲。我觉得茄子好入味, 而且每一块茄子🍆都煮到好淋, 系我中意的口感, 送饭一流。不过鱼香味稍逊, 同埋完全无辣味会令到个煲唔够惹味。而海鲜杂菜煲方面, 见到厨房加左鱿鱼🦑, 虾米🦐, 生菜🥬, 芥兰, 西兰花🥦同埋粉丝。个汤汁好清, 饮落去虾米的味道好出, 但就抢左其他海鲜的味道。整括黎讲, 个煲唔系唔好食, 只系一般般。