2016-05-03 186 浏览
系土瓜湾练完跑,几个跑友即兴去打边炉!今次有四个人,可以叫我想试好耐个花甲蟹㶽啦!八味金砖豆腐㶽未到,先来小食。记得上次个金砖豆腐好好食,今次当然要encore啦!味道依照好,外脆内滑,令人一旧接一旧停唔到口。陈醋野生云耳陈醋味道香浓,再加上青瓜芫茜一起拌,十分清新,很开胃的餐前小食。花甲蟹㶽一上台已经劲香胡椒味,大大只蟹铺系面,下面就有好多花甲。配料仲有蕃茄、菇、粟米等,好丰富啊!蟹膏异常多,实卜卜且非常甘香。滚起左即刻盛了一碗汤慢慢品尝!除左有海鲜既鲜味之外,蕃茄亦为呢个汤底生色不少!一路食都发现好多蟹膏沉底,呢个㶽实在系必叫呀!脆炸响铃一人饮左两碗汤后,开始落配料。即刻试左个脆炸响铃。浸几秒即刻食得,呢个响铃系即叫即炸,口感一流。最重要系够新鲜,唔会一阵油益味。手切牛双拼打边炉又点少得手切牛呀,叫左个双拼,手切本地肥牛拼牛颈脊,个人都系钟意肥牛多D,够腍身。墨酿油炸鬼平时叫个D油炸鬼通常系配生墨鱼滑,难得呢个已炸好,可即食。油炸鬼超级脆,再配脆卜卜蟹籽,好有口感。第二件我就浸一浸先食,感觉无咁油腻同热气,但依然好味。海中虾非常生猛,上台时仲识郁。材料够新鲜,渌熟就食得,虽不算特别
八味金砖豆腐

陈醋野生云耳

花甲蟹㶽

脆炸响铃

手切牛双拼

墨酿油炸鬼

海中虾

非常生猛,上台时仲识郁。材料够新鲜,渌熟就食得,虽不算特别大只,但虾肉爽口弹牙。

今次又系食到捧住个肚走。每次跑完步都食大餐,唔怪得之愈跑愈肥了......
2016-04-28