2007-10-27 45 浏览
我阿妈一向都唔钟意出街食饭, 但今次佢主动叫我带佢黎呢间野试. 因为佢坐巴士经过时, 深深被佢既"紫砂"同埋装修所吸引. 不过我亦有咁既同感.呢度交通亦非常之唔方便, 坐地铁, 深水埗又唔系, 太子又唔系, 巴士线又唔系特别多, 又系一个黑漆漆既旧区. 以咁既条件, 照计食客都系附近既居民. 但系呢间野价钱又唔系十分平, 照计单靠附近居民应该做唔住, 因为相信附近居民的能力都唔会太高. 以咁既条件, 呢度既食客算系出奇地多. 永远维持八成满. 相信佢一定有佢优胜之处.呢度啲枱都算几大张, 坐得好舒服, 又有电视睇, 要追电视剧都得. 舖既装修有啲古色古香既感觉. 店既一旁放左好多紫砂煲, 而店既食品绝大部份都系以呢啲紫砂煲黎煮. 所以我保呢间野其实系一间做紫砂煲既公司所经营, 佢想做既并非饮食业, 目的只系等大家试过用紫砂煲煮既野会买番一两个. 或者我地都食惯味浓既野, 我地总系觉得食物冇乜味, 不过份量好够, $240.我地一行三人, 叫左滑鸡大鳝煲仔饭- 鸡同大鳝好滑, 饭冇饭焦陈皮梅子炆鸭- 冇陈皮味, 鸭有鸭味, 好干, 只有沾有梅子酱既鸭件先有梅子味豆腐鲮鱼球生菜煲- 鲮鱼球

我地一行三人, 叫左
滑鸡大鳝煲仔饭- 鸡同大鳝好滑, 饭冇饭焦
豆腐鲮鱼球生菜煲- 鲮鱼球冇鱼味, 应该系雪藏
香芋南瓜鱼腩煲- 芋头好粉, 但系唔够香, 鱼腩都冇鱼味

好难明点解呢间野会有咁多客.

但系经过完厨房, 我谂我明白个中既道理. 因为我发现整个厨房只有紫砂煲, 煲汤系佢, 煲饭系佢, 炆炖煮系佢, 相信炒都系佢. 因为看过所有食客, 全都系一煲二煲. 亦因为咁, 成个厨房都毫无油烟, 非常干净.无可能唔估佢系为左卖煲.

之后再同屋企人研究, 我地对之前既食物有重新既评价.

我地一行三人, 叫左
滑鸡大鳝煲仔饭- 饭够干, 无油, 亦可能因为咁, 形成唔到饭焦.
陈皮梅子炆鸭- 鸭最了正常既皮外, 没有丁点肥膏, 亦因为咁, 所以鸭肉变得鞋.
豆腐鲮鱼球生菜煲- 呢个煲有少少汤水, 但汤水都系好清, 油都冇滴
香芋南瓜鱼腩煲- 鱼腩冇爆过, 连煎都冇煎过, 所以唔够香. 而且只落好少椰汁, 所以要食到煲底先食到香芋既香.

之后我地就明白左呢间野既生存之道是"健康". 因为同区附近都系茶餐厅, 大排档, 西餐厅, 要食到咁健康既野只有呢度. 不过要消费得起应该只有港湾豪庭果边啲人先有可能餐餐黎开饭. 因为对于无饭家庭, 最紧要健康.

饭后仲有甜品送, 系腐竹鸡蛋薏米糖水, 我妈就最钟意, 因为唔系太甜, 但好好味, 又煲得靓.