2023-12-19
临近节日,应酬饭局多左,食到饱饱济济,朋友今次就推介我去食健康嘅poke bowl.唔系朋友介绍,我都唔知道原来poke bowl系指夏威夷盖饭,以海鲜为主要食材,加上豆类,蔬菜类等原型食材,配以不太复杂嘅烹调方法,系比较低脂,低油,低盐嘅菜式。装饰几特别,多颜色嘅墙壁,让人感觉舒服。除左预设嘅款式外,我地可以自选poke bowl, 可以拣自己喜欢嘅食材。今次main protein拣左三文鱼🐟,base就系珍珠糙饭加沙律菜🥬,toppings有蕃茄🍅,芝麻海带同麻酱豆腐, 仲加左蟹肉🦀,蟹籽。哗,真系好丰富,好大碗呀。三文鱼肥美,蟹肉又多,蟹籽胀卜卜,果仁芝麻酱又香又滑,仲有脆蒜,整碗口感多层次,非常丰富,第一次食已经喜欢上这款食物了。和风炸鸡唔会好油腻,加上日本酱汁和木鱼丝,味道唔错。食完poke bowl感觉好fresh,唔会饱腻腻添。
装饰几特别,多颜色嘅墙壁,让人感觉舒服。
和风炸鸡
唔会好油腻,加上日本酱汁和木鱼丝,味道唔错。
食完poke bowl感觉好fresh,唔会饱腻腻添。