2017-05-20
Cafe & Meal MUJI 越开越多,我特别钟意黎湾仔呢间,特别系晚市,冇其他分店咁多人。餐厅空间感十足,贯彻无印简约风格,menu 都很讨喜,以季节性食材入馔,多菜少肉,亦有唔少甜品,适合追求均衡饮食嘅现代人。先黎个黑蒜鸡肉沙律,沙律喺视觉上已经好吸引,有露荀、生菜、鸡脾菇片、红菜椒同埋鸡肉,配上黑蒜酱汁,惹味得黎又好清爽。夜晚唔想食咁多淀粉质,点了不时更新嘅九品季节料理,肉类方面有黑椒赤味噌炸鸡(左上),我觉得似煮鸡肉多d,因为唔觉有炸过,酱汁很香浓,不过嗜辣嘅朋友会失望,因为系唔辣嘅,鸡肉尙算嫩滑,同个酱汁好夹;酸味味嘅芒果酱汁豚肉(左下)啱晒夏天食用,啖啖肉得黎唔油腻,冇乜罪恶感。另一热荤系牛油脆烤比目鱼柳(左中),鱼柳用有混入牛肝菌嘅牛油烤过,火候刚好,鱼肉食起黎更油润。另外六款冷盆都很出色,特别喜欢有机藜麦茄子沙律(右上),藜麦本身冇味,但有蕃茄酱汁伴住就唔dry;茭白荀杂豆芝士沙律(右下)嘅芝士奶味浓郁,但有酸酸地嘅青苹果中和返。而和风酱汁拌根茎蔬菜(中上)就很醒胃,有牛蒡、沙葛同莲藕,都很爽脆;春菊拌雪耳黑木耳(右中)配搭少有,味道亦好。吞拿鱼莴荀沙律(中下)个醋
夜晚唔想食咁多淀粉质,点了不时更新嘅九品季节料理,肉类方面有黑椒赤味噌炸鸡(左上),我觉得似煮鸡肉多d,因为唔觉有炸过,酱汁很香浓,不过嗜辣嘅朋友会失望,因为系唔辣嘅,鸡肉尙算嫩滑,同个酱汁好夹;酸味味嘅芒果酱汁豚肉(左下)啱晒夏天食用,啖啖肉得黎唔油腻,冇乜罪恶感。另一热荤系牛油脆烤比目鱼柳(左中),鱼柳用有混入牛肝菌嘅牛油烤过,火候刚好,鱼肉食起黎更油润。另外六款冷盆都很出色,特别喜欢有机藜麦茄子沙律(右上),藜麦本身冇味,但有蕃茄酱汁伴住就唔dry;茭白荀杂豆芝士沙律(右下)嘅芝士奶味浓郁,但有酸酸地嘅青苹果中和返。而和风酱汁拌根茎蔬菜(中上)就很醒胃,有牛蒡、沙葛同莲藕,都很爽脆;春菊拌雪耳黑木耳(右中)配搭少有,味道亦好。吞拿鱼莴荀沙律(中下)个醋嘅酸味就稍为霸道;樱花虾杂菜厚烧玉子(正中)富蛋香,樱花下更系锦上添花,不过d杂菜甜味欠奉,可能转菠菜会更夹。
最后食埋味噌烤鲈鱼柳作结,个酱汁绝对系精髓,香甜惹味,鱼肉嫩滑,好快就清晒,鱼柳还有白豆垫底,不过再煮腍d会更好。
除左食物出色之外,店员有礼亦系呢间店值得赞赏嘅地方,特别依家楼面很难请,请到专业嘅侍者实在难得。