2021-06-03
今次一个人去咗行尖沙咀, enjoy 一下me time.我都系今次周围行先发现尖沙咀多咗个新商场叫H Zentre (其实可能唔系新开, 只系我一直都唔知. 哈哈)原来地下𠮶层有间日式超级市场叫谷辰.入面仲有个轻食专区 - 米角Tim.米角系卖日式嘅便当同饭团为主.而佢用嘅米系五谷米混合埋日本传统秋田小町米, 感觉好健康咁, 所以我就拣依到食lunch喇.佢嘅饭&饭团都有好多选择.我就叫咗日本紫苏烤鸡肉软骨海苔温泉玉子丼 & 酱烧素牛肉枝豆高菜饭团 试下.日本紫苏烤鸡肉软骨海苔温泉玉子丼 (HK$68)一睇个卖相就知食材丰富.个饭除咗有块大鸡扒&鸡软骨, 仲有温泉蛋、劲多紫菜&渍物.渍物味道酸酸地几开胃.佢个紫苏酱油都好好味, 而且份量啱啱好沾满每一粒饭, 捞埋温泉蛋食真系好正.本来以为五谷米会好硬, 食落又唔会㖞, 配埋珍珠米, 啲饭嘅口感几弹牙.块鸡扒都几厚, 啲肉又唔会好干身.同鸡软骨一样食落好香口.份量方面, 我觉得份量啱啱好, 食完啱啱好饱.整体来讲, 我觉得依个饭都几好食, 食完觉得好满足.酱烧素牛肉枝豆高菜饭团 (HK$30)依个饭团嘅紫菜同埋饭系分开嘅.我觉得咁都几好
原来地下𠮶层有间日式超级市场叫谷辰.
入面仲有个轻食专区 - 米角Tim.
米角系卖日式嘅便当同饭团为主.
佢嘅饭&饭团都有好多选择.
日本紫苏烤鸡肉软骨海苔温泉玉子丼 (HK$68)
日本紫苏烤鸡肉软骨海苔温泉玉子丼
一睇个卖相就知食材丰富.
个饭除咗有块大鸡扒&鸡软骨, 仲有温泉蛋、劲多紫菜&渍物.
渍物味道酸酸地几开胃.
日本紫苏烤鸡肉软骨海苔温泉玉子丼
块鸡扒都几厚, 啲肉又唔会好干身.
同鸡软骨一样食落好香口.
份量方面, 我觉得份量啱啱好, 食完啱啱好饱.
整体来讲, 我觉得依个饭都几好食, 食完觉得好满足.
酱烧素牛肉枝豆高菜饭团 (HK$30)
依个饭团嘅紫菜同埋饭系分开嘅.
我觉得咁都几好吖, 起码个紫菜唔会腍咗.
同埋有埋教学教你点包, 都几贴心.
酱烧素牛肉枝豆高菜饭团
饭团嘅size系细我手掌少少.
呢啲饭团全部都系由专业嘅师傅亲手捏制嘅.
佢用嘅米都系传统秋田小丁米.
饭团里面有未来牛肉(即系素牛肉)、自家制嘅高菜渍&枝豆.
酱烧素牛肉枝豆高菜饭团
包完之后就变成咁.
讲返个饭团嘅味道先.
其实我系第一次食素牛肉, 个口感都真系好似牛肉.
我觉得个饭团几惹味, 有少少辣咁, 可能系因为素牛肉𠮶度加咗少少七味粉.
同埋啲材料都分布得几均匀, 食嘅时候唔会话净系食到饭而食唔到其他材料.
而且依个饭团嘅食材全部都系素, 食素嘅朋友值得一试.