2017-03-31 675 浏览
今晚约左表姐打边炉, 佢话想食d特别d既汤底, 唔想太肥腻, 清清地, 健康既比较好! 立即谂起之前经过油麻地呢间火锅专门店, 当中有个招牌花胶鲨鱼骨胶原汤锅, 一提到花胶, 必定系女士既恩物~ 所以今晚同表姐前去一试!除左呢个滋补汤底, 更有多款汤底/鸡煲选择, 岩哂想食唔同口味既汤底朋友选择至于饮品方面, 啤酒、汽水等都有提供宜家like呢间餐厅既facebook page, 再share佢地page既短片, 仲有小食送tim...首先, 我地先自由混酱, 酱油费每位HK$10。 本身想食呢度既牛魔塔, 但老板话呢个塔份量比较多, 系四人份量, 唔建议我地两个女仔食, 反而提议我地ORDER个细既牛试试。另外更推介几款小食, 当中我地ORDER左其中一款系外面食店比较罕见【蟹籽墨鱼油炸鬼】HK$58油炸鬼即炸, 酿左墨鱼胶同蟹子, 咬落去先食到油炸鬼既脆口感, 再食到比较弹牙既墨鱼胶同丰富口感既蟹子。值得一试!!好快个汤底已经奉上, 【招牌花胶鲨鱼骨胶原汤锅】HK$168 (送甘香泡饭)单睇汤底卖相, 没有平时系出面打边炉汤底面上既一层油, 先饮一啖, 第一个感觉系”很有家的味道”
至于饮品方面, 啤酒、汽水等都有提供
首先, 我地先自由混酱, 酱油费每位HK$10。

【蟹籽墨鱼油炸鬼】HK$58
蟹籽墨鱼油炸鬼

招牌花胶鲨鱼骨胶原汤锅
单睇汤底卖相, 没有平时系出面打边炉汤底面上既一层油, 先饮一啖, 第一个感觉系”很有家的味道”, 同平时系屋企煲既花胶汤差不多味道, 很清甜!!
再看看汤底中发现有大量既花胶、鲨鱼软骨、鸡脚同埋猪手, 够哂足料!!
而附送既甘香泡饭, 非常干身, 似饭焦咁, 脆卜卜~
店员建议先将汤底加入甘香泡饭中, 可因个人喜好想食脆定林既泡饭, 自行控制浸林既时间。【顶级安格斯牛颈脊(小)】HK$168
顶级安格斯牛颈脊
色泽鲜红新鲜, 虽然order左个细size, 但份量都几多, 每块牛厚薄均一, 有一定既厚度, 食落口感唔错, 肉质鲜嫩, 牛味几重
【鲜肥鹅肠】HK$78
鲜肥鹅肠
鹅肠果然系好够肥, 大量肥膏连住, 不过除去肥膏后, 鹅肠却很够爽口!
【自家脆响玲卷】HK$38
自家脆响玲卷
响玲唔算脆, 但没有油益味, 浸落汤底, 能食到汤底既精华味道
整体黎讲, 很喜欢呢度既招牌花胶鲨鱼骨胶原汤底, 出面比较少有, 好少可系家以外既地方食到餐健康既火锅汤底, 而且非常足料。唔错~~
蟹籽墨鱼油炸鬼
招牌花胶鲨鱼骨胶原汤锅