2015-09-20
有次搭车经过望向上面,发现左铜锣湾某街有间落地玻璃设计既餐厅,心谂食lunch可以望下景都唔错㖞,原来就系Gaba Concept,衬住星期五就黎帮衬一下。黎到发现仲未正式开门,原来系开12点半,但都俾我地坐低,即刻拣左窗口位。环顾四周,除左有唔少特色摆设,后面仲有个小角落放左好多咖啡书,就知道咖啡都系主打之一。Lunch set $60可选三𩠌,$70可选4𩠌,跟餐送一杯咖啡或茶,同一件小甜品。唔只𩠌菜选择多,仲分左热盘同冷盘,非常有心思!今次我拣左青咖哩鸡、青瓜烘蛋饼同薯仔四季豆沙律,跟班兰蒸饭。野饮方面都以咖啡为主,可选cuppucino/latte/flat white/black coffee/white coffee/tea,我就点左一杯latte。送餐时间会比较慢少少,因为店入面只有老板同老板娘(如果冇估错的话😂),如果你赶时间的话就唔太适合了。第一时间试左饭先,饭面仲有班兰叶响中间,闻落已经有阵阵叶既香味,食落系比较硬少少的,因为加左糙米,我自己好钟意!然后试青咖哩鸡,原来加左非常健康既秋葵,青咖哩香味同咸味都好够,用汁捞饭非常好食。青瓜蛋饼卖相已经好吸引,有两片青瓜响
第一时间试左饭先,饭面仲有班兰叶响中间,闻落已经有阵阵叶既香味,食落系比较硬少少的,因为加左糙米,我自己好钟意!然后试青咖哩鸡,原来加左非常健康既秋葵,青咖哩香味同咸味都好够,用汁捞饭非常好食。青瓜蛋饼卖相已经好吸引,有两片青瓜响表面,仲落左少少香草响蛋入面,食得出冇太多调味,但因为有香草味所以一d都唔觉得淡。冷盘薯仔四季豆沙律用左醋汁调味,所以酸酸甜甜好开胃,薯仔煮得好够淋而且四季豆都保持到爽口。
食完仲有一件小小既蛋糕仔,系味道较清淡既海绵蛋糕,但配返红莓酱就岩岩好。
咖啡相对黎既时候比较多,食完甜品后都等左一阵先到,但就可以睇到老板娘冲咖啡,系用明治奶冲既,奶泡打得好滑而且拉花拉得好好,冇沥味亦都唔苦,好有水准。
从食材既运用就知道老板既心思,食物既配搭非常新鲜,主打低糖健康既菜式,其实无论系素食者定普通人都可以试试,间中体验一下健康生活。