2018-01-28
这是系我第二次食蒸气锅 ,之前系长沙湾食过一次,非常满意,今次嚟到荃湾揾食,见到一间火锅店门口个哥哥仔好有礼貌咁介绍佢哋嘅食物,仲话有蒸气锅,于是就挑起我哋条引,同朋友一齐上去享受个happy Friday!首先我哋拣咗个健康粥底,瑶柱鲜淮山粥底。 店员会好细心咁帮你摆所以材料落个蒸气锅到,然后呢就等你慢慢去品尝其他嘅食物。首先嚟咗刺身:有三文鱼、带子同埋肥肥的甜虾。三文鱼好肥美但质好鲜甜健康唔使讲有多肉又 鲜甜。 跟住呢我哋就可以十款海鲜中拣五款,我哋拣选咗: 蛏子皇、生猛肉蟹、大连鲍鱼、象拔蚌仔和美国桶蚝。 蛏子皇加了蒜蓉同粉丝上去蒸,非常鲜甜,粉丝好索味,甜到爆;肉蟹鲜甜;大连鲍鱼好生猛,我哋蒸嘅时候佢仲郁紧,味道好好,非常新鲜;象拔蚌仔唔洗讲,太好了; 而美国桶蚝都好浓蚝味,样样一流! 其他任叫嘅我哋就拣咗粟米、红枣糕、肥牛、带子、污糟鸡、猪肉丸和鲮鱼球等等。其实呢批食物系任叫任食的,不过我哋已饱到食唔哂全部,等下冮再来吧!红枣糕做饭后甜品非常好,系女士既补品! 肥牛蒸完仲好多肉汁,一啲都唔嚡! 虫草带子都好鲜 ,有小小虫草香,而各款肉丸都好弹牙,好手工feel!我觉得蒸气锅真
我觉得蒸气锅真系好正既煮食方法,佢keep到海鲜、肉类同蔬菜都好有自己味道,店员又较啱时间,蒸得好有水准。值得再黎!