2023-03-17
⭐root vegan(中环)⭐今日系尖沙咀坐久违了的天星水轮到中环,兜左个圈,发现左呢间素食主义餐厅。 素食主义系香港都唔算好盛行,但系去到港岛区, 发现走过威尔顿街都几多选择。 餐厅装修简约, 墙上有只好靓既大象壁画,几棵绿色植物,比人舒服既感觉。以前成日觉得素食好闷, 尼尼去起都系果几种蔬菜, 但系今日既体验,完全颠覆左我对素食既睇法。⭐红咖哩杂锦蔬菜天贝($138)⭐红咖哩香滑唔会太辣,超香超惹味。 而且杂锦蔬菜用料丰富, 有菠菜仔,鬼佬西兰花, 香滑豆腐,好多平时少见既食材, 仲有九层塔调味。 个谷物饭都好好食,加入藜麦,仲更加烟韧。⭐纯素全日早餐($138)⭐冇谂过纯素既全日早餐都可以咁色彩鲜艳,咁丰富,有大啡菇,牛油果,车厘茄,天贝,奇亚籽等等, 利用多种纯素而且健康既食材,令非素食者既我都食指大动。 牛油果熟度岩岩好, 牛油果香味浓郁稔熟。 车厘茄爆多汁, 一咬喷晒汁出尼。 第一次食天贝,神奇地好食。酸种面包都好香脆。
⭐红咖哩杂锦蔬菜天贝($138)⭐
⭐纯素全日早餐($138)⭐