2021-03-06
今日真系好忙...本身约咗男朋友但仲未放工,唯有同佢喺公司附近间 alfafa食个quick dinner.. 餐厅主打健康食品,啱晒我 望左餐牌最尾就拣咗个二人餐set 包左两个餐汤或沙律,两个可以喺alfafa cafe set入面任选两款,两客朱古力蛋糕加雪糕,最后两杯饮品。都净系199蚊真系好抵食。我哋呢次叫左一汤一沙律。汤系杂菜罗宋汤,味道较外面嘅酸啲,但胜在用料十足,汤中有好多杂菜。沙律佢哋用上有超级食物嘅羽衣甘蓝作主调,令原本健康清爽嘅沙律更健康。主菜方面叫左一客卡邦尼流心蛋烟三文鱼芝士炒意粉同埋焗千层肉酱阔面配薯蓉后者即叫即焗所以需时要等20分钟。前者卡邦尼系有惊喜,意粉软硬度适中,酱汁质感非常厚身,完全将每条意粉都挂上酱汁,口感Creamy,而再拌入埋流心蛋就令呢个Creamy嘅口感更加突出。后者千层肉酱阔面由侧面睇层次分明,见到都经已口水直流。佢哋同出面一样都用上大量嘅芝士,多嘅程度系可以做到拉丝嘅效果,而面本身无因为焗完而变得太干。甜品朱古力蛋糕店员会细心将其加热,配埋冰冻嘅雪糕一齐食,好正!我地仲加左钱转热朱古力,整得几靓 要出相赞~~
餐厅主打健康食品,啱晒我
望左餐牌最尾就拣咗个二人餐
后者千层肉酱阔面由侧面睇层次分明,见到都经已口水直流。
我地仲加左钱转热朱古力,整得几靓 要出相赞~~