2023-05-05
之前去熊猫酒店做野时发现呢间饭团店,见到即刻有亲切熟悉嘅感觉,有我细个时嘅爱店西龙传饭团嘅即视感,好耐都冇食过即制健康饭团🥹拣左一日放工过黎食埋先返去,叫左一个饭团、一个甜品另外再加多支饮品。饭团系即点即制,捧上手果阵仲热辣辣。我拣左松叶蟹柳玉子饭团,馅料有蟹柳、玉子、青瓜丝、芝麻肉松、冬菇丝、粟米,加左少少日本沙律酱。饭团标榜选用日本米同醋,口感软熟。加入青瓜丝配合沙律酱同醋酸味令味道更清爽,仲加左我最爱嘅粟米😋😋令人怀念嘅味道。姜汁豆乳桃胶糖水唔会太甜,姜汁味突出,配埋啖啖桃胶好似饮梗台式饮品咁😋😋另外见到有支饮品叫露兜水,个名几搞笑。细问之下先知原来露兜系植物黎,露兜树嘅根部系廿四味材料之一。而呢支饮品系由露兜果煮成,味道甜甜地,似罗汉果水,有清肝热解毒、降血糖功效。小店嘅食物简单而有特色,啱晒追求健康嘅朋友🫶另外店员姨姨好好人🫶🫶