2018-04-03 732 浏览
香港人太多好东西吃,成日食放题,间中都要清下肠胃!现在的我肥了很多,食得少又唔饱,食得多又会肥,路经此地突然间见到一间沙律店,我见到客人的餐枱上满了牛油果同埋菜嘅沙律,所以我觉得今次食得多都唔会肥,一于入呢间店试吓先!呢度嘅环境都非常之挤迫,好多客人,尤其是午餐时间!服务员都好有礼貌,给我详尽解释!于是我哋两个叫了两个不同的午餐,一个$75可以叫500g的五个自选沙律,另一个我叫了牛油果雨衣金蓝的沙拉🥗!服务员首先给我们两碗汤,当然是素汤,令我意想不到嘅呢碗汤系几野味,我也分不出里面的材料,味道非常之复杂,应该有冬菇、薯仔红萝卜之类嘅东西!细细碗清理一下我的味蕾!我跟餐叫了花茶,我朋友叫了豆浆,这里的花茶是用有品牌pokka detox,味道唔错,入口带回甘,有排毒之效,可以散买$52一盒!我朋友选了五款不同的花样,当然我每一样也偷偷试了,总括嚟讲每样野都好好食,我会特别介绍芒果生葛黎蓌,外面好少见!我叫的牛油果沙律加自己选择嘅一款沙律作为午餐,我第一讲食嘅橙色蕃茄已经感觉到这间店舖系用心经营,而且不是用平价的材料,这个蕃茄成本已经很贵了,没有酸味但有好有番茄嘅味道,牛油果软硬适中,而

我叫的牛油果沙律加自己选择嘅一款沙律作为午餐,我第一讲食嘅橙色蕃茄已经感觉到这间店舖系用心经营,而且不是用平价的材料,这个蕃茄成本已经很贵了,没有酸味但有好有番茄嘅味道,牛油果软硬适中,而且佢哋采用嘅新鲜菠萝10分配合,另外去配上整到面包作为配菜,中东面包是暖的,有点外脆内软!我选了其中一种沙律是烧杂菌配金柚杂豆!烧杂菌有咬口,金柚10分甜,只是鹰嘴豆有点硬,而其他蔬菜非常之新鲜,味道又唔会太浓味,清新可口!
这个价钱我不是觉得很抵食,但系佢哋用返咁上下贵嘅材料来做食物,所以呢个价钱系值得嘅,一分钱一分货吗,如果佢用中国嘅番茄中国嘅蔬菜来做沙律嘅话,我想大家都唔敢食呀!不过佢用嘅一定系外国货,所以大家可以食得开心又安心有健康,而且个餐都几饱!
  • 芒果野葛黎麦
  • Mixed  mushrooms