2021-03-12
Happy Friday! 星期五晚收工之后想食埋饭先返屋企。今次想食得健康d,所以就黎到呢间位于湾仔既健康小店椰粉汤红。呢度之前黎过一次堂食同买过一次外卖。上次等外卖等左劲耐,劲好生意。餐牌主食有梛香饭,蛋包饭同冷面。小食同饮品都有几款,仲可以加菜加饭。炭烧鳗鱼梛香蛋包饭 $78呢个炭烧鳗鱼梛香蛋包饭今次第一次食。卖相好吸引。首先食下四块鳗鱼先,又香又弹牙又好味,仲热辣辣。呢个蛋包饭明显好健康,好少油,所以无可避免唔系最滑同流心个d滑蛋,面头加左d香草。蛋入面d饭系白饭,所以特登另上一兜椰浆俾你捞饭,好甜好好味,如果多d椰浆就好。配菜有香甜南瓜,车厘茄,生生地既粟米,好健康。4粒星系俾鳗鱼同椰浆既。梛香海南鸡梛香饭套餐 $76呢个招牌菜梛香海南鸡梛香饭真系次次都要叫!海南鸡有7件,有鸡脾,鸡胸同鸡翼,配特制既少少微辣但系甜甜地既酱非常正!梛香饭果然梛香味浓,饭既质感系比较湿润个d。配菜有车厘茄同垫海南鸡底既生菜。食疗拿杯汤(跟餐)自己懒唔㷛汤,次次都加钱叫呢个食疗拿杯汤。是日食疗拿杯汤系猴头菇银耳老鸡汤,系我暂时喺呢度饮过最浓厚嘅汤。主要系猴头菇味,上面结左一层浓汤层,不过一d都唔油
炭烧鳗鱼梛香蛋包饭 $78
梛香海南鸡梛香饭套餐 $76
食疗拿杯汤(跟餐)
自己懒唔㷛汤,次次都加钱叫呢个食疗拿杯汤。是日食疗拿杯汤系猴头菇银耳老鸡汤,系我暂时喺呢度饮过最浓厚嘅汤。主要系猴头菇味,上面结左一层浓汤层,不过一d都唔油。个汤好健康,明显冇味精,超热,一定要慢慢饮,冬天饮完成身暖哂。
皇牌菜芯苗 (跟餐)
皇牌菜芯苗好大碟,一共有十条菜芯苗,非常脆绿,加左豉油但系完全冇油,有d味又健康。4粒星系俾个份量既。
金罗汉果养生茶(跟餐加$12)
金罗汉果养生茶正价要$18。呢个野饮好正,有金罗汉果,菊花,杞子同陈皮,但系味道一d都唔中药,好清甜。佢够甜但系d甜味唔假因为喺罗汉果度黎,饮落仲有好多细细片菊花瓣,几好饮。
今日周五晚市早左d黎食,餐厅未多人,好静坐得好舒服。每人一旧水唔洗落楼,食完个人感到好舒服。