2017-03-15 351 浏览
我同女朋友系荔枝角行完街揾嘢食,记得朋友曾经介绍过一间喺长沙湾叫choo choo嘅餐厅,朋友话呢间西餐厅令佢回味无穷,所以择日不如撞日,我同女朋友就搭地铁搭一个站到咗长沙湾。餐厅比较偏远,由地铁站行左13分钟到,中途仲俾啲街道号码搞到行错路,所以大家最紧要用Google Map ,地点就一清二楚啦!餐厅里面嘅灯光适中,最适合同女朋友二人晚餐。枱同枱既距离都足够,可以留翻啲私人空间同女朋友倾计。但最震慑到我嘅系呢两部LCD电视,电视会播放不同风景既影片,你彷如置身系一架火车上,喺火车穿越另一个城市之际,你一边享受晚餐,一边欣赏迷人嘅风景。我足足望住部LCD电视10分钟,因为喺火车上一边食饭一边欣赏风景系我由细到大所憧憬嘅,而呢间餐厅正正俾到我咁嘅感觉,所以我荡失路都值得。讲完「风景」当然要讲番啲食物啦!我哋总共叫咗三道菜同埋两杯饮品。第一个出场嘅就系五成熟既牛肩胛配露荀黑松露波特菇。卖相相当吸引,上面作装饰嘅系牛油。我对牛肩胛认识不多,净系知道佢嘅口感同外观和肉眼扒差不多,但我食完发觉牛肩胛好少筋不特止,仲非常嫰口多汁,加埋啲牛油一齐食,口感更加丰富,呢道菜对女朋友嚟讲可能系腻左少少,
牛肩胛配芦笋黑松露波特菇
讲完「风景」当然要讲番啲食物啦!我哋总共叫咗三道菜同埋两杯饮品。第一个出场嘅就系五成熟既牛肩胛配露荀黑松露波特菇。卖相相当吸引,上面作装饰嘅系牛油。我对牛肩胛认识不多,净系知道佢嘅口感同外观和肉眼扒差不多,但我食完发觉牛肩胛好少筋不特止,仲非常嫰口多汁,加埋啲牛油一齐食,口感更加丰富,呢道菜对女朋友嚟讲可能系腻左少少,但我难得遇到咁有水准嘅牛就当然唔介意腻啦。虽然牛肩胛份量比肉眼扒少,但满足感可谓比肉眼扒更大(可能系无咩筋既关系)。另外黑松露波特菇都值得一赞,波特菇配上黑松露同蒜片个味道好夹,我尤其钟意强烈嘅黑松露味道,波特菇都煮得好软嫩。整体呢道菜式一流,价钱都好公道。
第二道菜就系北京鸭卷! 鸭汁真系令人回味无穷,入面嘅青瓜和洋䓤亦好爽口,加埋鸭肉大大啖咁食,真系好正!唯一我麻麻嘅系面皮比较厚同冇咁脆,但亦都无损我对鸭汁嘅大爱。
北京鸭卷
最后呈上嘅就系白酒蚬意大利面。店员系我哋落单之前仲好贴心咁提醒我哋系有少少辣,上菜嘅时候仲提供碗俾我地装啲蚬壳,真系好细心啊
菜式选用嘅意大利面系扁面,面嘅软硬程度适中,蚬无论数量同质量亦都好好。但最令我着迷嘅系个汤,汤散发著蚬既鲜香,一饮落去,白酒同蚬嘅鲜甜已经喺口腔里徘徊着,一直都挥之不去。之后一阵嘅辣味亦慢慢惨出嚟。扁面表面吸收嘅汤汁比较多,所以每一啖意粉都可以享受晒三种强烈的味道。
白酒蚬意大利面
饮品方面我地叫左芒果香蕉smoothie($48)同橙汁($32)。两种饮品都唔错,杯既外型系𠮶电灯胆,好别致!
芒果香蕉smoothie
最后埋单$600左右。价钱都好公道因为每一道菜各有不同国家既特色同埋真系好好味,加上优暗既环境,好适合情侣共进晚餐。
2017-03-07
牛肩胛配芦笋黑松露波特菇