2019-02-23 157 浏览
因著呢半年开始在九龙返夜学,所以会收早工在附近揾饭食左先再上。我咁钟意食辣就梗系先搜寻下有辣野食。呢间叫:「正 麻辣·茶·云吞」就即时吸我睛。所以就试试看。位置真心唔算太理想,但个铺面好在有别呢区既装修,较优雅的装修+ 靓女老板娘,可以成为呢带的清泉之选。(如果多啲易拉架宣传都更加好啦! 因为几好食,之后讲) 看餐牌个价钱都几合宜,看得出老板娘是用心设计过,感觉有点台湾风,实在几特别,因为是食辣既,但系又优雅地食辣HAHAHA 清雅左。平时食辣只会谂起好似大排档,快食快走,但呢度系比你抖到气既感觉。今次我叫左柠辣云吞加麻辣面底。我本身就酸野无兴趣,但未听过柠辣呢个选择,几吸引,所以叫左。无失望,清新,泰式酸辣配料加好嫩既猪肉饺。老板娘仲叫我小心啲肉汁,JUICE 好味,加埋个面有麻辣味,得意配搭但好夹。图中既柠辣云吞份量好足,但馅料好饱满,因为我叫左个小食,争啲食唔晒, 但因为好味,都坐得下,所以最后清晒碟HAHAA 呢碟炸云吞系要应付我爱吃香口野既舌头,真心好香好脆。在餐牌写原先系煎脆的做法。但当天老板娘话炸试试看,出来效果都唔错。又系食晒无净原来想叫另一款,咁岩无晒,改饮黑糖玫瑰茶

原来想叫另一款,咁岩无晒,改饮黑糖玫瑰茶,配搭埋刚才既炸物辣物,加埋我叫冻饮。一口落喉咙,非常洗涤心灵。
配料有冬菜,明显自家制。我又食左啲,好香唔油口。

虽然系随意地揾食,但竟然可揾到呢间小品式清新麻辣既选择,真心几感恩,食完有叉电去上堂既感觉。绝对系要翻吃之选。这学期我应该会再黎。
  • 柠辣云吞,麻辣汤面,黑糖玫瑰茶、