2022-08-18
2010 浏览
偷闲加油站 $140/pp由于有次去后面间酒楼饮茶, 经过呢间cafe 门前。太座已经留意到佢嘅存在。入面好阔落同一街(马路)之隔嘅红磡内街相差好远。又或者深水埗那些新开赶时髦嘅cafe唔同。它静静的在这无咩人经过嘅街内开店。老板对cafe环境要求倒也有它的一套。以店嘅面积比例计算本来放嘅坐位绝对松动到不行。加上疫情下, 虽然现在大把店嘅入座率都达致百分百。 而且这店提供嘅食物亦是超级有限。营业时间也是很有自己风格。 同9成cafe 对比这店10:30才开始营业, 或者内地生系呢个时间开始才食早餐?? 还有留意到这店系有酒牌的持牌人是一个日本人。如果系香港人一定会在5点后变身半酒吧嘅cafe!我们来的是周末没有套餐只能叫单品。其实单品只是没有饮料。鳗鱼餐还是有荞麦面同几片藕片跟的。うな玉丼$92 味道相当日本餐厅吃到的。份量只能说"同自己讲潮流就是这个份量, 食饱唔重要最紧要好味!" 明太子意大利面条沙律, 同样由卖相到用料(还有不错嘅虾仁及菇菇)跟足日本, 份量就会由发丝般幼紫菜制造丰满假象。不过都食到半饱嘅。所以随后加咗个烧牛肉丹麦酥三文治$78 重有个类似罐头粟米忌廉汤跟。算系咁
明太子意大利面条沙律, 同样由卖相到用料(还有不错嘅虾仁及菇菇)跟足日本, 份量就会由发丝般幼紫菜制造丰满假象。不过都食到半饱嘅。所以随后加咗个烧牛肉丹麦酥三文治$78 重有个类似罐头粟米忌廉汤跟。算系咁啦!丹麦酥质素几高架。烧牛肉同样不是干牛肉片抵赞!
由于行日式简约路线, 半自助式斟水及退回餐具区域是必然的了。所以店员可以的话也无须打扰客人了。所以出餐是叫客人出去自己捧餐也是自然不过吧~
坐在这慵懒的cafe内, 脑海浮现出张学友唱着"偷闲加油站"潘源良嘅词实在是神来之笔!
这一刻 你若然 觉得 孤单
忙碌中 偏偏一切 在兜弯
但愿你会 找到些空间
同来歌声里偷闲
谁人都应该找到 加油站
试想想 这一刻 躺于沙滩
微风中 天空海阔 是一样蓝
实在世界 有许多空间
(心里面 许多许多空间)
让思想可短暂偷懒 可以偷懒
谁人都 应该找到 加油站