2019-09-07 20 浏览
今日忙里偷闲,决定做个伪文青,行吓PMQ。咪住,对面竟然开咗间Coffee shop,呢个brand之前每次经过IFC都大排长龙,难得仲有位坐,即刻变身做个咖啡控!呢间舖装修以白色同木为主调,我不禁FF自己去咗东京表参道~ D staffs冇乜表情,星巴克同PCC嘅staffs仲好过佢哋,睇吓咖啡质素会唔会帮佢加返分。除咗有大路意式咖啡,仲有single origin,今次拣咗埃塞俄比亚嘅耶卡雪夫。不过有d奇怪,可能我孤陋寡闻,我拣single origin佢问我想点整,可以用嚟做意式咖啡,如果做latte𠮶d咪冇晒原本只豆嘅味啰?Any肥,Americano吖唔该。咖啡到手,闻落有阵好丰富嘅香橙味,after taste就有阵桃嘅味道,同少少朱古力味。等杯咖啡个温度稍为下降左之后,after taste就变咗做白提子嘅味。总结就系性价比几高,50蚊左右有杯Grande嘅signle origin,仲有大量影相位,值得一去。
今日忙里偷闲,决定做个伪文青,行吓PMQ。

Americano

Americano