2023-08-31
此店与这一年来新开的打卡店比较,最大分别是布置简约,多一份古典,少一份花巧,灯光从外来引入,光影明媚,开怀心情油然而生。此店不只属于一部份人,对于爱品尝食物,欣赏环境的人都是佳选。 .【MG Café】位于观塘海滨𠮶边嘅MG Tower,喺观塘区嚟讲属于旺中带静嘅地段,如果晏昼放Lunch唔想咁多人逼埋一齐,呢度都算系一个唔错嘅选择。走进餐厅便被餐厅的装潢所吸引,有大量常见的西式摆设,还有开扬的吧枱。虽然有不同的西式料理,但系是次访行是冲著店家的咖啡而来🔳纽西兰牛肉眼扒配红酒汁以一间Café shop嚟讲,一般serve嘅都系轻食多,肉眼扒算系比较少见。今次嗌咗嘅系Medium,上碟时见到嘅系两块薄切嘅肉眼,配以少量薯条喺底同埋一整个烤蒜头喺面,摆盘嚟讲相当靓仔!肉眼味道尚算唔错,可惜嘅系火候控制得麻麻,有部分位置系Medium Rare至Rare嘅程度,而且旁边个酱汁偏酸,整体感觉系尚可接受!🔳法国春鸡、牛肝菌忌廉汁烩意大利饭呢道Risotto卖相相当吸引,面头只法国春鸡外皮烧到脆卜卜,肉质鲜嫩多汁,调味都好到位!Risotto嘅酱汁都几浓郁,烩饭嘅饭粒就略嫌生咗啲,但系如果系中意有
虽然有不同的西式料理,但系是次访行是冲著店家的咖啡而来
🔳纽西兰牛肉眼扒配红酒汁
🔳法国春鸡、牛肝菌忌廉汁烩意大利饭
Risotto嘅酱汁都几浓郁,烩饭嘅饭粒就略嫌生咗啲,但系如果系中意有口感嘅朋友就应该会觉得几唔错!
🔳Hot Latte & Cappuccino
伴著咖啡香,家的味道愈浓,两杯咖啡嘅拉花都好靓,味道奶感偏浓厚,饮落唔觉好重咖啡因,作为晏昼提神饮返杯系一个好唔错嘅选择!
食物摆盘,要赞一下店家的用心,佢地将整个既LUNCH SET 摆得好好睇,每个配料既摆位都增加成个菜既美感,朋友影相时话,咩角度影都咁靓,真系赏心悦目!