2024-07-09
周日下午茶时段,一心谂住试下附近的Chef's Kitchen,点知店细客多,店员话至少30分钟后先有位,身边有老人家,等唔到咁耐,最后转场嚟喜煌。呢间点心店之前已想试,但早茶1000先开始,夹唔啱时间。今次趁下午茶时段就试试。店舖有2层,以港铁做装修设计的主题,几适合打卡,游客应该觉得几有特色,几有趣。电子落单,点心选择算多,尤其牛肉,因为舖头标明系牛肉世家,所以牛肉点心特多。菜心:味道正常,但好细碟 虎皮尖椒:几好食,虎皮椒少辣,配豉油相当惹味;酿鱼肉好厚身;一碟6件,份量足虾饺:好似系$38,虾饺好细粒,有一只仲爆开咗,觉得唔系好得鳯爪排骨饭:呢款蛊饭系老人家上茶楼必食;睇落去唔错,算大蛊,仲系原数蛊蒸饭;之不过,个砂煲仔崩咗一大忽,竟然都唔换走佢,食具已经出现咁大范围的破损,仲照用,烂咗果个位已经界手,如果老人家唔小心食嘢时整亲,舖头于心何忍?而家写写下,我都有啲嬲嬲地黑金流沙包:真系唔好食!之前喺点心到食过呢款点心,觉得好食,谂住度度反正都唔系现做,品质应该差唔多,但呢度个包真系争太远;馅好少,奶黄只颜色暗淡,令人冇乜食欲;包唔系热辣辣,饀亦唔流心,令人失望沙爹牛肉包:唔知好
菜心:味道正常,但好细碟
沙爹牛肉包:唔知好唔好食,但如果话系牛肉世家,吹嘘成分应该比较高,因为老人家同狗狗爸爸食完冇赞叹;会唔会系舖头自己卖花赞花香?
茶:喺呢啲地方饮茶,唔会有太多要求同期望,不过,呢度的茶壶唔大,店员应该间唔时嚟加下水,但可能我哋被安排坐阁楼,基本上冇店员长驻招呼;啲水系滚烫,好难先摊冻杯茶嚟饮
如果嚟呢度打卡,都唔系唔ok,不过,我会谂,呢度咁近旺角港铁站,倒不如直接入地铁站打卡好过啦。店舖的点心水准低,服务唔太贴心(因为冇人),食具、食物又崩又烂,讲真,系几冇heart既。。。除咗喺环境装修上花过心思,其他方面太就真系得过且过。我唔会推荐呢度,除非大家好想喺伪•港铁影几张相🙈