2024-11-19
呢一间系意式餐厅,位于湾仔和昌大押,布置上用咗传奇女星Sophia Loren作为设计主题,所以墙上面都会挂咗Sophia Loren嘅挂画,用深蓝色嚟做主调,亦都有露台位置可以坐🔸鳕鱼椰菜花沙律 $228呢一款系传统菜式,将盐渍鳕鱼同橄榄、水瓜榴、柠檬去搭配整成一款沙律,第一啖食落去会系橄榄、柠檬等等清新嘅感觉,然后鳕鱼本身自带既咸味就会渗出嚟,但系其实经过煮咗之后佢嘅咸味已经低咗,鳕鱼本身嘅质感系烟烟韧韧,连埋其他配料食口感丰富,味道几特别🔸杂锦拿玻里酥炸米球配炖牛肉 $198底下有啲薯蓉垫底,上面放咗一个炸米球,炸得好脆,入边包住炖牛肉,牛肉味浓郁,配埋炸米球嘅脆身,口感同味道唔错🔸索伦托薯仔丸子配蕃茄汁及巴马臣芝士 $188呢一款系意大利经典传统美食,其实就系用薯蓉做成丸子再配番茄酱,食落去个口感有啲似韩式年糕,但系未到𠮶一种烟烟韧韧,呢一款丸子系有小烟韧,食到薯仔味,配咗蕃茄汁同芝士,味道浓郁,食落去好饱肚🔸蒜香鳀鱼意大利粉 $208呢一碟意大利粉好Creamy,酱汁系用咗蒜蓉、芫荽、鳀鱼加埋牛油,然后将意大利粉放埋落去拌匀,意粉挂晒汁,有好香嘅蒜蓉、牛油、鳀鱼味,另外呢一碟
🔸鳕鱼椰菜花沙律 $228
🔸杂锦拿玻里酥炸米球配炖牛肉 $198
🔸索伦托薯仔丸子配蕃茄汁及巴马臣芝士 $188
🔸蒜香鳀鱼意大利粉 $208
呢一碟意大利粉好Creamy,酱汁系用咗蒜蓉、芫荽、鳀鱼加埋牛油,然后将意大利粉放埋落去拌匀,意粉挂晒汁,有好香嘅蒜蓉、牛油、鳀鱼味,另外呢一碟意粉有几片鳀鱼可以直接食,建议拌埋意粉食会好啲,因为就咁食鳀鱼嘅咸味会偏重
🔸烤八爪鱼配灯笼椒酱及意大利青瓜 $288
呢一碟味道好有惊喜,首先系烤得好香炭烧味,无论系八爪鱼或者意大利青瓜,都食到好香炭烧味,八爪鱼好够大只,所以佢切一片片切到好厚身,就会更加有口感,意大利青瓜烧得够晒淋,灯笼椒酱个味道好出,拌落去八爪鱼或者意大利青瓜都会食得好开胃
🔸香煎白鳕鱼配芦笋及蕃茄橄榄莎莎酱 $298
白鳕鱼面头煎到金黄色,外皮食到好脆,保留到鱼嘅嫩滑同鲜味,芦笋煮得好够爽,莎莎酱系酸酸地,食落就会冇咁漏
🔸意大利芝士蛋糕 $98
少有见到依个摆盘嘅Tiramisu,好似一件艺术品咁,咖啡雪糕好浓郁咖啡味,cream做得好幼滑,有一片细细嘅啫喱,另外仲有一个好吸咖啡味嘅海绵蛋糕,好惊喜嘅一个甜品