2019-04-18
香港人谂起街头食物,车仔面一定系其中一样啦。车仔面好嘅地方系可以拣𩠌,又可以拣面,仲可以拣埋个汤底添。知道蓝田开咗间新嘅车仔面,就打算收工黎食下。黎都见到门口排晒队落单,就知道唔伏啦。我最钟意食酸酸甜甜嘅嘢嫁啦,所以汤底拣咗鲜茄汤(+$1)。面我拣咗幼面,落单时阿姐特别再同我Double-confirm系幼面唔系油面,呢下野真系非常之有香港特色架,因为我去到边度食车仔面落单个阿姐都系会咁样同我confirm,真系即刻好有feel呀。呢度配菜真系超多啊,睇到眼花撩乱。配菜拣咗咖喱鱿鱼($13)、牛根($13)、牛柏叶($10)、猪软骨($8)、唐生菜($7)。另外再叫咗菜心($15),同埋油炸鬼猪扒($15)。朋友叫咗溏心蛋($10)、鲜冬菇($7)、自家制鲜竹卷($10)、鱼皮饺($7)、墨鱼丸($7)。落完单,听到叫号码竟然要等30碗咁多啊,原来呢度都几受欢迎㖞。最咪等左10分钟左右先至攞到。丽都就即刻起筷啦,蕃茄汤底果然冇令我失望,够晒甜呀。除咗牛筋有啲太林之外,所有配菜都非常之好啊。猪扒炸到个面好似油炸鬼咁,好特别。有时夜晚想清清地,黎呢度都唔错啊。
有时夜晚想清清地,黎呢度都唔错啊。