2024-06-17
7点半食完晚饭 到处揾下饭后甜点 见到滔滔门口好多人排队...都系周围行下 晏D再食,10点时人潮散左 易揾位好多,铺外放置左多set枱凳 可以自由拣室内or外室内装潢几玩味 不过坐位狭窄 好彩冷气够叁元豆花 $38基本底有:豆腐花+芋圆+地瓜圆+黑糖珍珠+紫薯西米另外可以4选1: 香草雪糕 / 爱玉 / 红豆 / 芒果我就拣左雪糕 觉得溶溶地时 成个糖水底会更加creamy奶底好重黑糖味 如果钟意黑糖既话会大爱 不过唔系我杯茶几款配料味道都出到 只是芋圆味道偏淡豆腐花唔够滑 微微酸不过唔系坏𠮶种腐竹马蹄清心丸 (冻) $32平时好少食马蹄既我 初尝呢款糖水,原来清心丸好好食 半透明立方体 约2x2x2cm一粒,口感烟韧烟韧 又唔会太QQ 是清甜的味道,佢个蛋花都做得好滑,天气热热时食 清热消暑的感觉糖不甩 $22有馅款的团子,粉团为主而内有少少花生蓉馅料,外面舖满花生椰丝糖碎 花生磨得有粗有幼 口感层次丰富左,味道上更偏向似糖葱饼,是我喜欢的口味*暂时传统糖水较出色,如果再入元朗,会试多几款中式糖水
室内装潢几玩味 不过坐位狭窄 好彩冷气够
几款配料味道都出到 只是芋圆味道偏淡
豆腐花唔够滑 微微酸不过唔系坏𠮶种
腐竹马蹄清心丸 (冻) $32
糖不甩 $22
*暂时传统糖水较出色,如果再入元朗,会试多几款中式糖水