2014-07-18
「上海婆婆」及「上海婆婆 336」都曾经帮衬过,前者买较传统上海菜,而后者就喺「上海婆婆」嘅副线,无论装修,以及食物,均针对年轻人,晌上海菜基础上,加入一啲新点子,晌味道上略作调校,比起传统汤卤醇厚、浓油赤酱嘅上海菜形象,变得健康一啲。查实小弟都好耐无去过「上海婆婆」,对上一次已经喺2010年嘅事(牛头角淘大花园店),加上朋友较喜欢传统嘅上海菜,所以,趁星期日过到嚟葵芳都会广场店,食番餐「晏仔」。虽然佢喺卖传统上海菜,但环境又唔会太「老饼」,一啲都无老派上海菜馆嘅影子,相反,一室灯光柔,而最为人知嘅标记喺一幅又一幅嘅中国大头娃娃油画,唔同表情,扮得古灵精怪。依间分店个铺位几大,好阔好深,一半左右喺卡位,阔落舒服,另外嘅就喺可郁动嘅二人枱,即喺2、4、6人……都得,不过人多就唔太钟意坐「长枱」,唔多方便倾偈嘛!唔好嫌小弟嘅食评烦,篇篇都好似打报告咁,次次都讲一轮餐牌有咩食,皆因都希望读者有多啲参考。上海婆婆嘅菜式分为:冷菜(有19款,拉平均都喺$40-$50)、汤羹、豆腐、蔬菜、海鲜、猪牛、鸡鸭、饭面、手造拉面、点心(继冷菜,另一种多选择类别,足足22款)、甜品及饮品。主餐牌印刷相当精美
依个醉乳鸽喺冷菜中最贵嘅一款,其他都唔过$65。虽然都有醉鸡,但醉乳鸽就比较少食,原只醉乳鸽斩好后砌番晒出嚟,务求话你知货真价实,足一只乳鸽,睇落只乳鸽仲几大只添。因喺乳鸽关系,感觉比食醉鸡啲肉仲嫩,酒香入肉,皮又几爽,脂肪极少,微微酒香无冚过乳鸽鲜味,有水准。 油炆笋 $38
朋友话好想试,其实我都想。冰冰凉凉嘅鲜竹笋条,入口果真爽脆得嚟有咬口,条条挂满酱油。虽然睇落做法简单,但味道上恰到好处。 砂锅腌笃鲜 $88
因为食餐晏,初时都无打算点汤羹,不过,老婆一句想饮啖汤水,即刻做嘢。汤羹类共有7款,砂锅云吞鸡怕食唔晒,酸辣汤又经常饮,最后拣个腌笃鲜。个汤唔止大锅,仲有唔少料,主打嘅新鲜五花腩同金华火腿就走唔甩啦,加埋好多小棠菜、竹笋、百页结。汤底奶白,味道咸鲜,竹笋依然爽脆,百页结又有豆香,连渣带汤,我哋4个人每人分到两碗以上,所以,实在好饮又抵饮。好饮唔喺得个讲,我哋真喺清晒见锅底。 京葱手切牛肉包 $30
廿多款点心,好几款我哋都好有兴趣,一向去「唯一面家」(尤其尖沙咀厚福街𠮶间)都例点佢个北京馅饼咁滞,晌度见有款类似嘅点心,加上张相影得几靓,又喺「婆婆推介」,投佢信心一票。外观煎得几好样,虽然个包身无官方相片做得咁薄,但生煎得底面均香脆;至于馅心,手切牛肉认做真唔错,几香浓惹味,质感软腍,却又有咬口,都值得挨介,况且,$30一客有3个,平均$10个算抵食啦。 上汤小笼包 $30
到上海铺食小笼包有少少成为指定动作,皆因都想比较吓其他店嘅出品,睇睇依个亦喺「婆婆推介」嘅质素又如何!首先,睇落个样唔算好薄透,亦嫌佢收口个折位有少少厚,不过,几钟意佢垫片青瓜片,减少黏连嘅机会。其后咬落,其实个皮又唔算厚,馅肉蒸得刚好,又富汤汁,猪肉馅打得松化,亦唔觉佢肥,整体做得唔失礼。 干烧虾球 $108
十多款海鲜类菜式,原本相中炸脆鳝,因为之前曾晌上海婆婆336食过,觉得好好味想推介一下俾朋友,不过佢哋对鳝唔多啱,故此拣咗干烧虾球。叫得虾球唔会细只得去卣,果然,又大只,又爽口,食落几鲜味,而个汁酱无想像中咁重口味,少少酸,中等辣度,会令人觉得几开胃。因为啲汁都偏多,建议不妨加碗白饭送汁唔好嘥。 雪菜肉丝炒年糕 $58
饭面同手造拉面真喺好多选择,夹埋成30多款,实在唔知拣咩好,所以,就由朋友发办,果然喺传统啲,点咗雪菜肉丝炒年糕。一碟炒年糕份量不少,年糕炒得软糯烟韧,雪菜带出嘅盐味啱啱好,肉丝唔太多,不过,都喺觉得啲肉丝陪衬多啲啫。 估唔同今次嘅饭脚几擦得,所以,都仲有「胃置」食少少 甜品。甜品选择一共6款,都喺上海馆子嘅经典甜点。 黄金南瓜饼 $35
一客有4件,啱啱够分,唔使争又唔使让。南瓜饼确然炸得黄金,色泽「匀巡」,外型涨卜卜,再撒上沙糖花生碎。南瓜饼外皮质感烟糯,咬落唔黏牙,淡淡南瓜味,而内里豆沙馅又绵又沙,清甜不腻,好味,真想再点多一客。 酒酿丸子 $35
其中一位朋友极钟意食酒酿丸子,所以点一客,我哋各人试少少,佢就包底。酒酿几够酒香,淡雅不俗,又带有桂花幽香,亦无过甜弊病,丸子烟韧度恰当好处,朋友话合格有余。 虽然饭市颇多人,几近坐满,翻枱都几快,不过,服务都几到位,斟茶递水,上菜换碟,都殷勤爽快。埋单先知,唔收茶芥,不过就有加一,但食咗咁多嘢每人平均都喺$140左右,值得再会「婆婆」。