2024-07-31
位于上环嘅鋿晶馆外表系一间好传统嘅中式酒楼,但佢哋嘅师傅原来喺日本星级中国料理店富丽华任职多年,而且仲系香港多间米芝莲酒店同大型连锁酒楼集团做主管,款待过好多唔同嘅名流,餐饮经验丰富,食物有信心保证之余系估唔到竟然连价钱都咁亲民~叉烧拼烧腩仔(例牌)- 叉烧肥瘦相间带浓重嘅蜜饯香味,嫩滑嘅肉质恍如入口即化。烧腩仔细细旧够的骰,食落外皮脆得嚟唔肥腻,同埋最紧要唔会过咸龙虾汤瑶柱烩海皇羹 - 估唔到呢个汤羹会咁足料,汤底浓香得嚟啖啖都有各种嘅鲜甜海鲜同点点嘅蛋白,饮嘅时候加少少胡椒粉吊味更好味香芒贵妃大虾球 - 大大粒嘅虾球好爽口弹牙,外皮蘸上蛋浆炸到金黄香脆,再配合佢哋自家调校嘅芒果日式沙律酱同面头嘅杏仁脆脆,甜蜜嘅口味开胃又唔济!感觉系小朋友一定会劲钟意嘅味道回疆大汗榄角酱烧骨 - 酱烧骨虽然系以榄角酱腌制,但食落唔咸反而系偏甜,肉质嫩滑肥美,尤其骨位附近更加腍滑上汤猪润浸苋菜 - 猪润软嫩得嚟唔干,食落无异味。苋菜幼滑无渣,补血又补铁系女士恩物。成餐饭都食得好满足,捧住肚肚咁走~(糖水都食唔落 lol) 不得不提系中餐厅嚟讲呢度啲staff 系出奇地超 friendly,餐厅嘅姐姐同
香芒贵妃大虾球 -
成餐饭都食得好满足,捧住肚肚咁走~(糖水都食唔落 lol) 不得不提系中餐厅嚟讲呢度啲staff 系出奇地超 friendly,餐厅嘅姐姐同我哋介绍佢哋嘅所有手作点心都系现场即点即做,叫我哋有机会一定要去试吓~