2015-11-15 703 浏览
一大班朋友次次打边炉, 真系要玩玩新花款, 一于提议食串烧啦!! 无他既, 食串烧志在慢慢食下野, 吹下水咁既0者~讲到串烧, 不得不提佐敦渡船街一带, 简直集中哂系果到.....芸芸之中, 我地拣左川烧, 餐纸中选择几多下, 有分海鲜, 肉类, 蔬菜, 甜点, 饭及饮料等等先同牛牛接个吻先~~其实讲紧系冰爽凉拌麻辣牛脷, 冰爽就冇乜啦, 麻辣来讲就一般, 唔知点解食食下会令我念起谭仔既?! 幸好牛脷唔韧, 小小辣几开胃再上既烧墨鱼肠(左), 烧飞鱼卵子肠(右), 食落似普通香肠, sorry.....唔睇张相, 差D唔记得自己有食过添川香海蜇伴青瓜, 海蜇够爽口, 青瓜切片与酱料混合, 辣度较浓烈, 正岩我呢个嗜辣人士, 再者餐前吃点蔬菜亦不无道理 (懒系俾个藉口话系balance diet)烧茄子, 的确系my飞忽, 将茄子分开一半, 再系中间加D肉碎, 葱花, 拎去慢烧, 令肉汁渗哂落茄子肉入面, 难得茄子经烧过能保持嫩滑多汁, 我只好讲句"店小二, 再来一客!!!"久违的白鳝, 那个鬼地方没有新鲜食架!! 一系食鱼柳, 一系三文鱼, 白鳝讲真好多人都好怕食佢, 皆因佢太多细骨,
冰爽凉伴麻辣牛脷
烧墨鱼肠(左), 烧飞鱼卵子香肠(右)
川香海蜇头伴青瓜
川香肉碎烧茄子
烧鲜白鳝串
久违的白鳝, 那个鬼地方没有新鲜食架!! 一系食鱼柳, 一系三文鱼, 白鳝讲真好多人都好怕食佢, 皆因佢太多细骨, 所以大多数男仔都唔食鱼(怕麻烦), 呢个烧鲜白鳝唔讲得笑, 一来冇乜骨, 二来好入味, 鱼肉又好细滑, 加上烧汁酱汁一齐烧, 忍唔住连鱼皮都食埋! 罪过罪过
黄金烧大虎虾
黄金烧大虎虾! 不得了~有我最爱既咸蛋黄, 平时就咁烧虾, 可能你会觉得好普通, 川烧一于加D花臣, 系上面加埋咸蛋黄, 火候真系好重要!!!烧得太耐虾肉会鞋, 而咸蛋黄又会干争争, 喜出望外, 我担心既情况冇出现到, VERY NICE~绝对可以ENCORE
烧海壳王
食鱼食鱼有益, 唔好俾佢停落来, 烧海壳王, 请原谅我太丑, 其实我很温柔, 差D代入左条鱼到
DD 无疑条鱼个样唔多讨好, 正所谓, 我SELL内涵既, 你识条铁咩
烧海壳王
切开之后, 鱼肉系鲜甜嫩口, 一D鱼腥味都冇, 唯一系比较多骨, 鱼骨属大条, 都几易见到既, 劲快秒速KO哂条鱼, 果刻我差D以为自己系只猫 (喵~)
蜂蜜烧凤梨
串烧必叫之选, 烧菠萝, 蜂蜜味....HOW COME先~甜度一般咋, 抵赞系几多汁, 够哂JUICY
烧芝麻汤圆
最后少不了的甜品, 烧芝麻汤圆, 有几粒烧到过左龙= =, 个样衰衰地咁款, 味道系芝麻汤圆, 没差! 系层汤圆皮烟烟韧韧特别少少

独乐乐不如众乐乐, 开饭几时都系一大班先食到开心既~
川香肉碎烧茄子
烧鲜白鳝串