2022-08-22
又有另一住朋友决定离开喇~ 出发前决定食返一餐传统味嘅中菜,最后决定嚟到泰丰廔! 订枱嘅时候有问有冇咩菜可以预订, 店员除左山珍海错类之外, 仲推介「乞儿鸡」,好耐无食过于是我地就留左一只。 呢间已经有六十几年嘅京菜馆,非常适合一大班人食饭,除左小菜, 佢地嘅传统京式长烟囱铜炉 边炉都好出名。等齐人就上菜, 一嚟佢地拎旧石头同个雷神槌出嚟系咩玩法呢? 答案就系乞儿鸡喇~ 佢仲叫我地自己去扑, 有得食有得玩, 不过我地个朋友太斯文扑唔开, 最后都系由店员代劳,入面嘅鸡就真系不得了, 鲜嫩入味, 超级快成只鸡就畀我地扫晒食京菜, 填鸭就基本啦。 佢个填鸭系切得比较多肉, 同埋个饼皮都系比较传统,厚身啲果种, 但系大啖大啖肉好爽呀!另一个招牌菜, 叉子烧饼, 又系食到停唔到果啲嚟, 将炸菜肉碎馅料放入面烧饼入面食,咸香松脆集于一身,正~!佢个大肠, 唔系炸嘅, 点埋个汁又系正蟹粉小笼 同 羊肉饺,当然而家未系最当做, 但系佢个蟹粉系包左喺入面, 香味好够, 羊肉饺都系京菜基本喇~ 完全无投诉最后食埋佢啲甜品, 完满结束如果讲精致中菜, 泰丰廔就真系唔系嘅, 但系如果想良朋欢敍,大啖肉大啖
等齐人就上菜, 一嚟佢地拎旧石头同个雷神槌出嚟系咩玩法呢?
佢个大肠, 唔系炸嘅, 点埋个汁又系正
最后食埋佢啲甜品, 完满结束
如果讲精致中菜, 泰丰廔就真系唔系嘅, 但系如果想良朋欢敍,大啖肉大啖酒,我呢位朋友应该有排都食唔到呢种中菜喇~