2024-12-29
呢餐宴会菜式系典型嘅酒楼风格,菜色丰富。但服务方面比较失色,例如加茶水要自己去苦差区,见到啲服务员行来行去都唔会主动帮忙,搞到好多时候要等好耐先有热茶送到口边。.烧乳猪:脆皮好食,希望唔好浪费喂Siri第一道系烧乳猪,质量算唔错,乳猪皮够脆,肉质细嫩。但我觉得比较浪费嘅系佢收晒啲猪头,就倒晒落部车度,我问佢想拎返屋企,佢话一个人最多系攞一个,最初头佢都唔俾,肯定一位同事比多两个,所以我就见住佢将其他猪头到晒落垃圾车度,直接白白浪费。.红烧竹笙海皇翅:汤底浓郁但表现平平红烧竹笙海皇翅汤底熬得算系有厚度,但味道就冇太大惊喜,属于一般嘅表现。竹笙同鱼翅嘅口感细致,配料都算足够。.百花炸酿蟹钳:味道不错,但略显油腻蟹钳嘅外皮炸得够金黄酥脆,虾胶亦算弹牙,但啲油腻感比较重,食多几件会觉得负担,如果可以同时有啲灯笼椒或者清爽啲嘅嘢一齐食,感觉应该会平衡好多。.清蒸金花尾班:火候得宜,肉质鲜嫩鱼肉质地嫩滑,火候控制得几好,豉油同葱油嘅调味都好到位,系当日咁多道菜的其中一个亮点。.当红脆皮烧鸡:实至名归,鸡肉嫩滑呢度菜我谂系酒楼宴会必点的,但真系唔系间间做得好,今次真系算有水准,鸡皮脆鸡肉唔鞋口已经好
烧乳猪:脆皮好食,希望唔好浪费喂Siri
红烧竹笙海皇翅:汤底浓郁但表现平平
百花炸酿蟹钳:味道不错,但略显油腻
清蒸金花尾班:火候得宜,肉质鲜嫩
当红脆皮烧鸡:实至名归,鸡肉嫩滑
呢度菜我谂系酒楼宴会必点的,但真系唔系间间做得好,今次真系算有水准,鸡皮脆鸡肉唔鞋口已经好难得。
腊味糯米饭:香气足,但欠惊喜
腊味糯米饭系一道传统宴会饭,但冇特别嘅创意。腊肠油香渗入饭中,米粒分明,但味道比较单一,食完一碟之后未必会特别记得。整体来讲,系一碟稳阵但唔会令人回味嘅主食。
蚝皇原只鲍鱼扣玉掌:鲍鱼厚实,蚝皇汁过咸
鲍鱼本身煮得够腍,玉掌亦带有胶质,但蚝皇汁嘅味道过咸,掩盖咗食材本身嘅鲜味,令人食完有啲口渴。整体感觉食材质素唔错,但调味嘅比例未算掌握得好,少咗惊喜嘅感觉。
结论:菜色合格,服务需提升
呢场宴会菜色虽然都系稳阵嘅传统选择,而且整体嚟讲味道都系有水准的同埋份量都啱啱好。但更加值得一提系服务,烧乳猪嘅浪费情况令人不安,加茶水又要自己去攞,呢啲细节影响咗整体体验。如果未来可以提升服务水平,相信会令客人有更好嘅印象。